Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана сједница Одбора удружења туризма и угоститељства посвећена легализацији објеката и сивој економији у туризму

Објављено: 18.05.2018. 19:17 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

У Привредној комори Црне Горе јуче је одржана заједничка сједница Одбора удружења туризма и угоститељства и Одбора удружења грађевинарства и индустрије грађевинских материјала посвећена легализацији објеката и сивој економији у туризму.

О легализацији бесправних објеката, са посебним освртом на нелегалне хотеле или, пак, њихове дјелове, говорио је Марко Чановић генерални директор Директората за развој становања. „Таквих хотела има у Црној Гори, они су у складу са Законом добијали привремене дозволе за рад, а сада су дужни да поднесу захтјев за легализацију, као и сви власници бесправних објеката.“, казао је Чановић.

Према његовим ријечима узроци бесправне градње су разнолики, не само код нас већ и у окружењу па и у земљама западне Европе. „Црна Гора је трусно подручје због чега смо посебну пажњу у Закону посветили сеизмичкој и статичкој стабилности објеката који су рађени супротно прописима“, навео је Чановић.

Он је, потом указао на чињеницу да је законодавац одвојио објекте који су намијењени за становање од оних који служе за стицање профита.

Чановић је подсјетио да је Законом о планирању простора и изградњи објеката прописано да се захтјев за легализацију може поднијети надлежном органу локалне самоуправе у периоду од девет мјесеци, а крајњи рок је 15. јул 2018.

Саопштио је да су предвиђене олакшице приликом плаћања легализације и то на начин што ће за објекте основног становања ова процедура моћи да се плаћа до 240 мјесечних рата, а за све остале на 120 мјесечних рата.

Татјана Вујошевић генерална директорица Директората за грађевинарство говорила је о легализацији објеката кроз призму архитектонских и грађевинских фирми. У фокусу њене дискусије била је садржина техничке документације за легализацију објеката.

„Приликом израде Закона дали смо обавезу свим нелегалним градитељима да докажу статичку и сеизмичку стабилност објеката и тај елаборат је обавезни документ. Он није једино обавезан за објекте основног становања, гдје се умјесто документације доставља изјава власника да је он одговоран за штету која се може догодити трећим лицима у његовом објекту ако дође до оштећења.“, казала је Вујошевић.

Када је ријеч о сивој економији, Дамир Давидовић државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма навео је да је то већ дуго актуелна тема. Подсјетио је да је на иницијативу потпресједника Владе за економску политику, Министарство одрживог развоја и туризма и Национална туристичка организација сачинила свеобухватну анализу стања сиве економије.

„Све базе података којим располажемо умрежене су и многи проблеми квантификовани, те више не говоримо о проблему уопштено већ анализирамо конретне податке. Информацију са поменутим подацима усвојила је Влада крајем априла и предвиђено је да се 32 мјере имплементирају како би се сузбила сива економија. Највећи број закључака које је усвојио Одбор удружења туризма и угоститељства и који одражава ставове привреде у овој области надлежни су препознали и уврстили у Владине активности“, казао је Давидовић.

Он сматра да је сива економија велики изазов и да једино заједничким активностима можемо ријешити овај проблем, те напомиње важност регистра боравишта као и централног туристичког и истиче неопходност његовог ажурирања.

„Од 1. јуна сваки туриста приликом уласка у Црну Гору добијаће информацију о обавезама почев од регистрације, боравишне таксе, итд. Што се тиче он-лине платформи ускоро ћемо се сусрести са представницима боокинг-а и разговарати о њиховом начину пословања када је у питању оглашавање објеката у Црној Гори“, закључио је Давидовић.

Сједници су поред представника Министарства одрживог развоја и туризма присуствовали и представници Националне туристичке организације, Управе за инспекцијски надзор, Пореске управе и локалних самоуправа.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?