Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

23. маја у оквиру Дана Додест-а премијерно ће бити изведена представа "Кашка"

Објављено: 18.05.2018. 19:30 Аутор: ПР служба

У Мултимедијалној сали КИЦ-а "Будо Томовић" данас је одражана конференција за медије поводом премијерног извођења позоришне представе "Кашка".

 

Генерални директор Леон Гјокај је, у име Министарства за људска и мањинска права поручио, да је Министарство у циљу доприноса очувању и развоју етничких посебности мањинских националних група у области културног и језичког идентитета, подржало представу „Кашка“ која је повод данашњег конференције.

 

 

Он је навео да је један од основних циљева Владе Црне Горе, односно ресорног министарства, пуна интеграција мањинских народа и других мањинских националних заједница у друштвени живот уз даље очување и развијање њихове националне и културне посебности. У том дијелу, различитост култура, мултикултурализам, представља основу наших заједничких снага и наша је заједничка баштина коју прихватамо, његујемо, чувамо и развијамо, рекао је Гјокај.

 

 

Он је навео да је пројекат “Кашка“ важан за промоцију културног идентитета ромске и египћанске популације, као један од адекватних начина упознавања са њиховим културолошким одредницама јер Црна Гора поштује различитости својих народа, те да чињеница да је неко другачији, не значи да је мање вриједан по било ком основу, већ да својом посебношћу чини богатијим свијет у којем заједно трајемо.

 

 

Он је захвалио  свима који су предано радили на њеној припреми и пожелио јој да буде играна дуго преносећи своју мултикултуралну поруку о важности суживота, разумијевања и поштовања основних људских и мањинских права и слобода.

 

Представа "Кашка" припремљена је у сарадњи КИЦ “Будо Томовић”, Црвеног крста Црне Горе и Министарства за људска и мањинска права, са намјером да се пружи пуна подршка младим припадницима и припадницама  ромске и египћанске популације из Кампа Коник, који су чланови и чланице радионица Клуба младих Црвеног крста и драмске секције КИЦ-а “Будо Томовић”, да активно учествују као глумци исте.

Тема представе, која ће бити приказана као басна (глумци представљају јато птица) има за циљ да дотакне све проблеме са којима се ромска и египћанска популација суочава кроз причу једне птице која прелази у јато других птица гдје наилази на културолошке, језичке и сталешке разлике.

 

Представа је урађена по тексту Руждије Сејдовића, а у режији глумца Сејфа Сеферовића, под називом „Кашка“, а примјерно извођење ће бити у великој сали КИЦ-а "Будо Томовић", у сриједу, 23. маја, у оквиру Дана Додест-а.

 

Министарство за људска и мањинска права

 

 

 

 

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?