Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јавни позив Министарства науке за стипендије за докторска истраживања

Објављено: 18.05.2018. 20:52 Аутор: Министарство науке
Министарство науке објављује Јавни позив за додјелу стипендија за докторска истраживања на универзитетима у Црној Гори у 2018 / 2019 години. Циљ овог Јавног позива је јачање људских ресурса за истраживање, иновације и конкурентност, повећање броја младих истраживача на универзитетима у Црној Гори и размјена знања између академског и привредног сектора, као и интернационализација истраживачког рада. Позив се објављује у оквиру стратешке активности: Националне стипендије за изврсност, у оквиру Стратегије научноистраживачке дјелатности 2017-2021. године.

Јавни позив је упућен прије свега младим људима, старости до 40 година, који даље желе да усмјеравају своју каријеру ка научноистраживачкој дјелатности или да знања потребна у привреди унаприједе на највишем нивоу кроз примијењена докторска истраживања и мобилност у развијене установе у иностранству. Мобилност у току стипендије је могућа и у привредна друштва у иностранству или у Црној Гори. Према споразумима између Министарства науке и универзитета, стипендисти ће бити ослобођени плаћања школарина за докторске студије.

Позив је упућен и институцијама и менторима који желе да приме стипендисту и повећају број младих људи посвећених истраживањима на свом универзитету, те на тај начин ојачају научне и иновативне капацитете своје институције.

Министарство науке планира да континуирано расписује овакав позив са улагањем од 500.000 € годишње, чиме би се за 3 године постигао број од око 50 младих истраживача, докторанада, који би се усавршавали на универзитетима кроз овај програм. Њихова улога би била да ојачају истраживачку мисију универзитета, припремају апликације за ЕУ фондове за истраживање и иновације, унапређују сарадњу са привредом - на тај начин креирајући додатне могућности за остајање на универзитетима, али и шансе за нове истраживачке позиције.

Текст Јавног позива можете преузети ОВДЈЕ.
Пријавни формулар можете преузети ОВДЈЕ.

Пријављивање интересовања за стипендију и повезивање студената и ментора обавља се путем портала Научна мрежа.

Рок за подношење апликација је 15. октобар 2018. године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?