Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Ученици школе Арцадиа Ацадемy најбољи на на такмичењу за младе научнике (Yоунг Сциентист Филм Аwардс) у Лондону

Објављено: 18.05.2018. 21:38 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Британска интернационална школа Арцадиа Ацадемy је 13.05.2018. године на годишњој конференцији ЦОБИС-а, тј. Савјета британских интернационалних школа, освојила најпрестижније прво мјесто на такмичењу за младе научнике (Yоунг Сциентист Филм Аwардс) у Лондону у категорији седмог, осмог и деветог разреда.

Ученици школе Арцадиа су припремили кратки филм, тј. снимак научног експеримента који је на свечаној додјели награда у Лондону изазвао аплаузе свих присутних. Филм школе Арцадиа Ацадемy је оцијењен као савршен спој биологије, физике, хемије, роботике и компјутерских наука. Уочи додјеле награда уприличена је свечана пројекција филма, гдје су представници школе позвани да пред свима приме награду на прво мјесто.

"Невјероватно смо срећни јер је ово награда свјетских размјера и једно дивно признање за огроман труд наших ученика и наставника. Сада је цијели свијет чуо за школу Арцадиа Ацадемy и за Црну Гору. Велики успјех је и то што је наша школа мала у поређењу са осталим учесницима али видјели смо да је на крају ипак заслужно пресудио квалитет,” каже Милија Божовић, академски директор школе Арцадиа.

Ана Николић, професор природних наука, подијелила је више детаља везано за сам експеримент: "Велика је част и привилегија показати доминацију на једном оваквом нивоу и у оваквој међународној конкуренцији. Овај симпатични експеримент назван “Ублек” је с разлогом побрао симпатије и критике најбољих научника из ове области и освојио прво мјесто на ЦОБИС-овом престижном такмичењу. Изузетно сам поносна на своје ученике који су дали све од себе, уложили доста труда и времена да филм буде снимљен баш онако како смо замислили на самом почетку. За нас је био велики изазов направити добар филм са прецизним научним објашњењем, феноменалним кадровима а све то укопити у два и по минута, што је био један од критеријума. Заиста је било уживање радити на овом пројекту, посебно када око себе имате ученике пуне идеја, иновација, ентузијазма и жеље за успјехом. Пажљиво смо бирали експеримент, желећи да прикажемо нешто ново, до сада невиђено на овим просторима, необично, интересантно свим узрастима, а уједно поучно и прожето корисним информацијама.”

Филм можете погледати на сљедећем линку: хттпс://yоуту.бе/зWyxwјЕФqqц

Линк за резултате на ЦОБИС-овом сајту: хттпс://www.цобис.орг.ук/студентс/цобис-студент- цомпетитионс/цобис-yоунг-сциентист-филм-аwардс/2018-yоунг-сциентист-филм-аwардс  

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?