Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана конференција „Рјечни сливови као најважније еколошко-економско добро Црне Горе”

Објављено: 18.05.2018. 23:12 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

У Подгорици је данас одржана конференција невладине организације „Зелени“ под називом „Рјечни сливови као најважније еколошко-економско добро Црне Горе”. Тим поводом, државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма Саша Радуловић имао је уводно излагање.

Државни секретар Радуловић поздравио је све напоре који се интензивно спроводе у Црној Гори у циљу обезбјеђења одрживог управљања водним ресурсима. Истичући да Црна Гора спада у четири одсто свјетске територије са највећим просјечним отицајем, он је подсјетио да вода није само наш највећи природни ресурс већ и стратешки, те да се због тога према истом морамо односити изузетно опрезно.

Он је указао на то да је током претходних десет година изграђено и рехабилитовано око 400 км водоводне и канализационе мреже, да је изградњом Регионалног водовода обезбијеђена сигурност у водоснабдијевању за Црногорско приморје као и да је изграђено и пуштено у функцију постројење за третман отпадних вода у Мојковцу (2008.), Жабљаку (2013.), Будви (2015.), Никшићу и Херцег Новом (2017.), те Котору и Тивту (2016) и Шавнику (2017.). Такође, како је додао, у изградњи су постојења за третман отпадних вода у Пљевљима и Беранама, а у фази припреме је изградња новог постројења за третман отпадних вода у Подгорици и Даниловграду, док су у 2017. обезбијеђена средства и за санацију понора отпадних вода на Цетињу.

„Спроведене активности јесу битан корак напријед за Црну Гору, а резултати постигнути у кратком периоду од десет година су видљиви и мјерљиви”, казао је Радуловић додајући да висина до сада уложених средстава у реализацију наведених пројеката износи око 350 милиона еура, док је знатан износ средстава у овом тренутку у фази реализације.

Говорећи о унапређењима, он је истакао да Министарство одрживог развоја и туризма ове године планира да почне са пројектом реформе тзв. воденог сектора, односно агломерације као једног од препоручених рационалних приступа за боље и квалитетније водоснабдијевање на територији читаве земље.

Он је на крају напоменуо да је суштина заштите животне средине брига о људском здрављу и животу, унапређењу екосистема, очувању природног баланса и еколошке стабилности. „Такође, желимо да стимулишемо рационалну експлоатацију природних ресурса, вођени идејом да ову лијепу земљу нисмо наслиједили од наших предака, већ позајмили од наших потомака. Овај процес може бити успјешно завршен једино у сајдеству јавног и приватног сектора, невладиних организација, медија и становништва у цјелини“, закључио је Радуловић.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?