Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Бару: Министарство и Општина Бар настављају одличну сарадњу

Објављено: 18.05.2018. 23:50 Аутор: Министарство културе
Министар културе Александар Богдановић боравио је данас у радној посјети Општини Бар. Том приликом се срео са предсједником Општине Зораном Срзентићем. Састанку су присуствовали и потпредсједник Општине Душан Раичевић и директор Центра за културу Бар Ћазим Никезић и њихови сарадници. 


Министар Богдановић и предсједник Срзентић разговарали су о пројектима даљег развоја културе у Бару. Министар је истакао да Бар заузима посебно мјесто на црногорској културној сцени, када се говори о културном насљеђу, али и о савременим аспектима културно-умјетничког стваралаштва. "Због тога је развој културе у Бару и валоризација свих његових потенцијала важно питање за Министарство културе," истакао је министар Богдановић. Предсједник Општине Бар Зоран Срзентић нагласио је значај сарадње са Министарством културе и истакао да је подршка пројектима који се у тој општини реализују од изузетног значаја не само за културни развој већ и за јачање туристичке понуде града. 


Саговорници су разговарали о манифестацијама и фестивалима који се у Бару организују, а које финансијски подржава Министарство културе. Министар Богдановић је посебно истакао значај фестивала Барски љетопис и нагласио да је иновирани концепт допринио његовом позиционирању на регионалној фестивалској сцени. 


Било је ријечи и о организацији Интернационалног ТВ фестивала, који је стекао статус манифестације од националног значаја, али се због нефункционалног организационог модела претходних година није реализовао. Министар Богдановић је поновио подршку и интересовање Министарства да се што прије пронађе модел за наставак организације јединог фестивала у Црној Гори који се бавио телевизијским стваралаштвом. 


Потпредсједник Општине Бар Душан Раичевић је истакао да је неопходно "заједничким снагама омогућити финансијски модел за модернији и иновативнији концепт традиционалних културних манифестација Барски љетопис, Сустери под Старом маслином али и поновно покретање Интернационалног ТВ Фестивала и Гуитар Арт фестивала."


Саговорници су разговарали и о заштити и валоризацији богате културне баштине Бара. Предсједник Срзентић је том приликом истакао да одличан примјер валоризације насљеђа представља Утврђење Бесац, за које је Министарство културе из сопственог буџета и европских фондова обезбиједило скоро милион еура и које је у потпуности реконструисано и биће коришћено у туристичке сврхе. 


На састанку је наглашено и да Општина Бар има одличну инфраструктуру у области културе, али да је потребно посвећено радити на њеном одржавању. На основу наведеног договорено је да Општина Бар изради пројекат и иницира реконструкцију зграде Дома културе како би се створили услови да Министарство културе кандидује наведени пројекат за Капитални буџет. 


Министар Богдановић и предсједник Срзентић су заједно обишли Стари Бар, Цркву свете Катарине и Архепископску палату, културна добра за чију је санацију и рестаурацију Министарство културе обезбиједило значајна средства и на којима се спроводе радови чија се финализација очекује током ове године. Покренута је и иницијатива да се, до краја године, у оквиру Архиепископске палате, оснује Археолошки музеј, за коју је министар Богдановић истакао да ће имати пуну подршку Министарства културе. 


Министар Богдановић и предсједник Срзентић договорили су потписивање меморандума о сарадњи, којим ће дефинисати све пројекте и програме које ће Министарство и Општина заједно реализовати у наредном периоду. 


Током посјете Општини Бар министар Богдановић се срео представницима НВО Старобарска чарсија и разговарао са представницима институција културе, умјетницима и културним посленицима из Бара. Током отвореног дијалога да министром Богдановићем размијењене су идеје и мишљења о бројним питањима у области културе. Министар Богдановић је истакао да су институције културе и независна сцена у Бару изузетно активни и важни за унапређење сектора културе, те ће стога Министарство наставити да подржава њихове иницијативе, пројекте и активности.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?