Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић на министарској конференцији поводом Свјетског дана пчела – 20. мај: Глобални одговор за заштиту пчела

Објављено: 19.05.2018. 19:47 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Изражавајући забринутост поводом угрожености пчелињих заједница, а имајући у виду њихов пресудан значај за одрживу пољопривреду, сигурност у храни и исхрани, као и очување животне средине, високи представници Влада 20 земаља свијета, међу којима и Црна Гора, сагласили су се данас, на скупу одржаном на Брду код Крања у Словенији, да је потребна хитна, свеобухватна и ефикасна заједничка реакција у циљу заштите пчеле. 

Спремност на заједничку акцију и тјешњу сарадњу, на свим нивоима, између земаља и релевантних међународних организација, формализована је заједничком Декларацијом која је данас усвојена на министарској конференцији одржаној поводом првог обиљежавања Свјетског дана пчела – 20. маја. Црну Гору представљао је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић.

Подсјећамо да је иницијатива према Уједињеним нацијама да се успостави Свјетски дан пчела и да се обиљежава 20. маја потекла је од Словеније. Црна Гора је била једна од првих земаља које су подржале ову иницијативу, а која је усвојена крајем прошле године на Генералној скупштини УН у Њујорку.
Скуп је поздравио премијер Републике Словеније господин Миро Церар. 

Потпредсједник Владе Републике Словеније и министар пољопривреде, шумарства и хране Дејан Жидан изразио увјерење да ће скуп поводом дана посвећеног пчелама у континуитету подсјећати човјечанство на важну улогу пчела за опстанак планете, али и упозоравати на акитивности које су допринијеле да се број пчела широм планете смањује. Он је подсјетио на низ фактора који доводе до угрожености пчела и других опрашивача, међу којима су људска активност у управљању природом, интензивна пољопривредна производња, прекомјерна и неправилна употреба пестицида, климатске промјене и други.
Говорећи на скупу потпредсједник Владе Црне Горе мр Милутин Симовић честитао је Влади Словеније на снажној иницијативи која за резултат има данашњи скуп, истичући да је Црна Гора од почетка дала подршку за њену реализацију, те да се радује заједничком успјеху.

MPRRMPRR

Симовић: Да славимо и штитимо пчелу

“Данас славимо пчелу, пчелињу заједницу, али заједно шаљемо и опомену. Важна је порука заједништва, да морамо заједно славити, али и послати глобалну опомену. Увијек сам посматрајући пчелињу заједницу сматрао да је то идеално друштво организованости и заједништва. Посматрајући каква је то подјела рада, посматрајући улогу матице и радилица, и све оно што чини ту заједницу најорганизованијим друштвом на планети, апсурд је што такву организовану заједницу сви заједно морамо да чувамо од друге – људске заједнице. Утолико је више и обавеза свих нас да укажемо да морамо успоставити равнотежу у функционисању људске заједнице. Морамо користити природу, али је не смијемо угрожавати, управо због интереса, потребе и перспективе људске заједнице”, казао је Симовић.

Да би људска заједница имала перспективу, како је рекао Симовић, данас из Љубљање шаље се порука: Морамо сачувати пчелињу заједницу да би било мање глади на планети, мање сиромаштва, да би сачували живот на селу и осјетљиву руралну заједницу, да би имали више радних мјеста и да би постојећа сачували, јер 2 милијарде људи на земаљској кугли живи и ствара егзистенцију у сектору пољопривреде”, казао је потпредсједник Симовић. 

Он је казао да се у Црној Гори веома предано ради на унапређењу пчеларства, да број пчелињих заједница има тренд раста и да посебно охрабрује афинитет и амбиција коју за развој пчеларства имају млади људи у Црној Гори. “Држава, креирајући бројне подстицајне мјере, помаже сектору пчеларства. Посебну пажњу посвећујемо едукацији, јер за све ове изазове знање је пресудно и услов даљих искорака. Штитимо пчелиње заједнице од глобалних изазова, какви су болести. Покушавамо да уредимо тржиште меда и других пчелињих производа, јер има доста проблема на тржишту - меда који не одговара својим квалитетом и потребама сигурности хране”, казао је Симовић истичући да је заједнички изазов и заједничка обавеза да се на глобалном нивоу уреди тржиште меда. 

У том правцу, према ријечима Симовића, треба поставити два компатибилна циља – убрзавати трговину елиминисањем баријера на граничним прелазима, али истовремено помоћи једни другима да се сачувају наша тржишта од значајних количина меда који не одговара квалитетом. 

Присутнима су се у уводном дијелу конференције обратили и европски комесар за животну средину, рибарство и поморство Кармену Вела, генерални директор Организације за храну и пољопривреду (ФАО) Хозе Грациано Да Силва, затим предсједник словеначког удружења пчелара Боштјан Ноч и предсједник Апимондије Пхиллип Мц Цабе. 

С циљем заштите и подршке развоју пчела и других полинатора, потписници декларације подржаће напоре за повећање диверзитета биљака, односно количине хране за пчеле, едукацију пчелара и размјену искустава и добре пчеларске праксе, пренос знања и искуства између земаља у циљу јачања заједничке бриге и активности у циљу постизања бољих резултата на плану заштите пчела, одрживог пчеларства и пољопривреде, заштите природних ресурса и околине, као и сигурности хране и искорјењивања глади у свијету. Нагласили су улогу истраживања и обезбјеђивања адекватне дијагностике болести пчела. Подржаће и спровођење мјера за смањење утицаја климатских промјена, и уопште активности на информисању и подизању свијести опште јавности о значају и важности очувања пчела. 

Министарској комференцији на Брду код Крања присуствовао је и амабасадор Црне Горе у Словенији проф. др Вујица Лазовић.

MPRRБилатерални сусрети

Сусрет Симовића са европским комесаром за рибарство Кармену Велом 

Потпредсједник Симовић на маргинама министарске конференције имао је сусрет са европским комесаром за животну средину, рибарство и поморство Кармену Велом (Кармену Велла). Симовић је истакао потребу Црне Горе да развија сектор рибарства и информисао га о активностима и напорима које Црна Гора улаже у том правцу, посебно у дијелу усклађивања са политиком и стандардима Заједничке рибарске политике ЕУ. 

Симовић је, између осталог, навео да је у припреми неколико законских рјешења која ће бити послата ЕК на усагашавање. 

Комесар Вела је истакао да ће он и његове службе бити и даље на располагању Црној Гори за сваки облик подршке, а све са циљем да наша администрација успјешно усагласи правила и процедуре са европским. 

Сусрет Симовића и Жидана

Сусрет потпредсједника Симовића са министром пољопривреде, шумарства и прехране Словеније Дејаном Жиданом, био је прилика и да се разговара о заједничким активностима двије земље, дефинисаним меморандумом и акционим планом о сарадњи. 

Господин Жидан је и овом приликом истакао да ће Словенија и даље помагати Црној Гори на путу у ЕУ, кроз експертску и друге облике подршке.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?