Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић на обиљежавању 30 година од оснивања ФЛУ: Награда Перспективе уручена студенту Владану Пејановићу

Објављено: 19.05.2018. 21:59 Аутор: мку
mkumku

Јуче је у Центру савремене умјетности Црне Горе отворена Годишња изложба Факултета ликовних умјетности Цетиње, организована у оквиру обиљежавања 30 година од оснивања од оснивања Факултета.

На отварању изложбе су говорили Александар Богдановић, министар културе, проф. др Данило Николић, ректор Универзитета Црне Горе и проф. Ратко Одаловић, декан Факултета.

На изложби су представљени радови студената свих година и студијских програма Факултета. Најбољим студентима уручене су награде Факултета, као и откупна награда “Перспективе”, чији је покровитељ Министарство културе, а коју је уручио министар Богдановић.

Комисија за додјелу награде “Перспективе” коју чине: проф. мр Ратко Одаловић, предсједник; проф. мр Наташа Ђуровић, члан; проф. мр Лазар Пејовић, члан; доц. мр Марија Каписода, члан; доц. мр Жељко Рељић, члан, донијела је Одлуку да награда ове године припадне Владану Пејановићу, студенту ИВ године, смјер Сликарство.

“Награда „Перспективе“ установљена је с намјером да се, између осталог, у простору Министарства културе Црне Горе направи једна мала галерија која ће бити својеврсни узорак рецентних кретања у ликовној умјетности младих стваралаца. Посебно нам је битно што се ова награда додјељује студентским радовима, јер тиме добијамо увид у поетике онихмладих ликовних умјетника који су одлучили да свој таленатнадграде у процесу академског сазријевања, што је за ликовну сцену Црне Горе и културу уопште веома важно. Јер, без обзира на велике могућности едуковања које нуде савремена техничка достигнућа, академски оквир и даље представља најпоузданији темељ умјетничком таленту, онај у ком се поред стицања знања одвија интеракција између младалачке надарености и онога што може понудити искуство и методичност професорског менторства. Ликовна академија јесте мјесто које је сачувало ту добру праксу не запостављајући све оне околности које је савремена епоха наметнула својом динамиком, али и брисањем граница како између научних дисциплина тако и између умјетничких израза,” истакао је министар Богдановић.

Министар Богдановић је додао да: “Ту значајну педагошку традицију потврђује и овогодишњи награђени рад, који својим естетским дометом, али и видљивом ауторском свијешћу о контексту актуелних умјетничких истраживања, показује да је утемељен не само на таленту него и на стеченом знању. Он, такође, представља и својеврсну иницијацију једног младог човјека у свијет ликовне умјетности у којем га чекају нови изазови, а они данас траже додатни напор за стварање аутентичног умјетничког израза. Овај награђени рад показује нам да је његов аутор на добром путу да то и оствари.”

Изложба коју организује Факултет ликовних умјетности Цетиње у сарадњи са Центром савремене умјетности Црне Горе биће отворена до 25. маја.

 mkumku

 

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?