Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Каракачанов на састанку са Бошковићем: Црна Гора најспремнији кандидат за чланство у ЕУ

Објављено: 21.05.2018. 00:58 Аутор: мод
Замјеник предсједника Владе и министар одбране Републике Бугарске, Красимир Каракачанов борави у званичној посјети Црној Гори, током које се састао са министром одбране, мр Предрагом Бошковићем.

Министар Бошковић је подсјетио на значајну подршку Републике Бугарске током реформе црногорског система одбране и изразио увјерење ће се билатерална одбрамбена сарадња двије државе у својству НАТО савезника значајније унаприједити, посебно имајући у виду исте безбједносне изазове са којима се суочавају обје балканске државе. Бошковић је информисао бугарског колегу о приоритетима Министарства одбране у процесу модернизације наоружања и опреме Војске Црне Горе, као и о плановима активног доприноса колективном систему безбједности. Он је такође истакао да је у нашем фокусу јачање регионалне сарадње, наглашавајући да једино заједничким напорима и промовисањем евроатлантских вриједности можемо допринијети изградњи стабилног и просперитетног Региона. Бошковић се осврнуо и на позитивне импликације бугарског предсједавања Европском унијом за регион Западног Балкана, наглашавајући да Црна Гора наставља интензивно спровођење реформи у свим секторима, са циљем пунопавног чланства у Европској унији.

Министар Каракачанов је истакао значај црногорског успјеха на евроатлантском путу, не само за регион Западног Балкана, већ и за цијелу Југоисточну Европу, наглашавајући да ће Република Бугарска пружити свеобухватну подршку Црној Гори и на њеном путу ка Европској унији, јер сматра да је најспремнији кандидат. Каракачанов се сагласио да безбједносни изазови у региону захтијевају заједничко дјеловање, не само на билатералној основи, већ и кроз активно учешће у регионалним иницијативама.
Министри су потврдили добру билатералну сарадњу и размотрили нове могућности њеног унапрјеђења. Сагледане су опције јачања сарадње у области војне индустрије, школовања кадета и усавршавања припадника Војске Црне Горе на војним академијама у Бугарској, а наглашен је и значај наставка сарадње у области кодификације и стандардизације. Саговорници су обострано исказали спремност за унапрјеђење билатералне сарадње у областима од обостраног интереса.

Делегација Министарства одбране Републике Бугарске је након званичних састанака у Подгорици, наставила своје учешће на 2БС Конференцији у Будви.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?