Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић за Радио Црне Горе: Могуће промјене у Народном музеју

Објављено: 21.05.2018. 20:48 Аутор: мку

Министар културе Александар Богдановић говорио је данас за Радио Црне Горе о политикама у области културе и актуелним темама.

"Поводом 12 година од обнове независности, Богдановић је у интервјуу Радију Црне Горе истакао да је посматрање културе као основног постулата националног идентитета, саставни дио свих културних политика наше државе, посебно када је ријеч о културном насљеђу.

У том смислу Богдановић се осврнуо и на ситуацију у Народном музеју поводом несталих музеалија, истакавши да први извјештај Државне комисије за надзор над поступком ревизије музејског материјала и документације очекује до 1. јула. Не желећи да прејудицира налазе, Богдановић је рекао да то свакако може бити основ за покретање кривичних пријава.

Министар културе је најавио и могуће промјене у менаџменту Народног музеја, констатујући да је ријеч о вишедеценијском проблему, па његово рјешавање доживљава као озбиљан професионални изазов.

Изразивши незадовољство радом менаџмента Народног музеја, каже да је очекивао брже испуњење зацртаних циљева и обавеза.

"Током састанка са директорицом Вјером Борозан одржаном 7. фебруара, непосредно прије формирања Државне комисије, договорено је да Народни музеј ургентно достави стручни налаз грађевинске струке о стању централног депоа. Министарство културе је издвојило и финансијска средства за ту намјену у износу 90 хиљада еура. Међутим, ни до данас министарство и држава немају информације неопходне за ургентно дјеловање ради заштите нашег јединственог блага, што као одговорно лице не желим да толеришем", истакао је Богдановић.

Министар се није сагласио са нашом констатацијом да се у културу не улаже довољно, наводећи конкретне примјере, посебно се осврнувши на општински сектор.

"Сваке године се из државног буџета издваја за општинске програмске активности око 600 хиљада еура. Такође, већ десет година се имплементира посебан програм за развој културе на сјеверу уз финансијску подршку за активности 13 установа, уз годишњи буџет од 300 хиљада еура”, казао је министар.

Богдановић је подсјетио и на Програм "Цетиње - град културе" када је издвојено 20 милиона, те неколико милиона еура за санацију установа установа културе у свим регијама државе.

Када је о изградњи установа културе ријеч, Богдановић је издвојио оснивање Музичког центра Црне Горе, Филмског центра, а иницирано је оснивање Музеја савремене умјетности.

"Очекујемо већ до краја наредног мјесеца пресељење Музичког и Филмског центра и Црногорске кинотеке у нови објекат, у који је уложено преко 15 милиона еура. Познато је да је завршен објекат Никшићког позоришта, а при крају је и реконструкција Дом културе у Пљевљима”, казао је он.

Истакавши да је културна баштина препозната као важан фактор националног идентитета, те да је у приоритетима свих савремених политика, министар Богдановић је истакао да тај ресор континуирано подржава пројекте који су од значаја за очување и унапређење тог културног добра.

"Желим да најавим да ћемо врло брзо, укључујући стручни тим људи, који су у овој бранши препознати, изаћи са конкретним приједлогом мјера како младе умјетнике мотивисати да остану у Црној Гори и овдје стварају," рекао је Богдановић, одговарајући на нашу констатацију да млади ствараоци траже прилику за усавршавање у иностранству.

Такође је најавио да се Нацрт Закона о медијима очекује у наредних седам дана, а као новине у односу на претходни, издвојио је: дефинисање појма инернет медија, дужну новинарску пажњу, заштиту права на приватност, а у оквиру плурализма медија, оснивање Фонда за подршку медијима.

Јадранка Прелевић, РТЦГ"

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?