Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић на Форуму 2БС: Чланство Црне Горе у НАТО унаприједило безбједност цијелог региона

Објављено: 22.05.2018. 19:12 Аутор: мод
„Чланство Црне Горе у НАТО унаприједило је безбједност цијелог региона, али и обезбиједило стабилност земље на унутрашњем плану, значајно смањујући тензије које су раније постојале“, казао је министар одбране, мр Предраг Бошковић током учешћа на Форуму 2БС који се по осми пут одржава у Будви.

Он је истакао да су перспектива земаља Западног Балкана, уколико теже стабилности и просперитету, управо европске и евроатлантске интеграције, а да Црна Гора неће посустати у испуњавању услова да постане чланица Европске уније, упркос тешкоћама и изазовима пред којима се ова организација налази.

Бошковић је говорио на панелу који је био посвећен теми Западног Балкана „између неријешених питања прошлости и горућих изазова“. Том приликом, министар је нагласио да се тај регион историјски, с разлогом перципира као политички трусно и нестабилно подручје, али да се безбједносна слика овог подручја мијења великом динамиком у позитивном правцу. „Државе региона се са савременим сигурносним пријетњама могу суочити само заједничким дјеловањем и активном сарадњом“, казао је Бошковић.

Он је истакао и да је Црна Гора на чврстом становишту да су евроатлантске интеграције једини могући правац којем треба да теже земље Западног Балкана, а да ће претенденти на чланство у НАТО, у Црној Гори имати поузданог савезника.
„Унутар Алијансе досљедно ћемо се залагати за политику отворених врата.
Ми смо чланством у НАТО испунили један велики циљ. Сада нам преостаје остварење другог, а то је чланство у Европској унији“, казао је Бошковић.

На панелу је било ријечи о промјенама које је доживјела политичко-сигурносна слика региона од почетка вијека до данас, на путу пуном изазова, од рата до европских и евроатлантских интеграција. Било је ријечи о заједничким проблемима, али и онима који су везани за поједине земље региона. Разговарано је о геополитичким утицајима, те интересима и претензијама великих и моћних држава на земље Западног Балкана.
Поред црногорског министра одбране, учесници панела биле су његове колеге из земаља региона, Марина Пендеш, министарка одбране Босне и Херцеговине, Красимир Каракачанов (Красимир Каракацханов), министар одбране Бугарске, те Радмила Шекеринска-Јанковска, министарка одбране Македоније. Поред њих, и Дејмон Вилсон (Дамон Wилсон), извршни потпредсједник Атлантског савеза САД-а.

Бошковић се са министарком Пендеш касније састао на маргинама Форума. Он је указао на значај даљег развијања односа двије земље кроз међусобну сарадњу и подршку на свим нивоима. Министар је нагласио да би даљи напредак Босне и Херцеговине у процесу реформи одбрамбеног и безбједносног сектора додатно оснажио њену евроатлантску перспективу.

Пендеш се захвалила црногорском колеги на континуираној подршци коју Црна Гора пружа Босни и Херцеговини на њеном евроатлантском путу и нагласила значај који Црна Гора као чланица најмоћнијег војнополитичког савеза има у очувању сигурности у региону Западног Балкана.

mod





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?