Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Посјета директорице УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију

Објављено: 23.05.2018. 18:51 Аутор: Министарство финансија

ministarstvo finansija

Државна секретарка у Министарству финансија Нина Вујошевић састала се данас са директорицом УНИЦЕФ-а (Фонда Уједињених нација за дјецу) за Европу и Централну Азију Афшан Кан. Састанку су присуствовали г-дин Осама Макави Когали, шеф Представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори, као и г-дин Милорад Шћепановић, стални представник Црне Горе при УН и другим међународним организацијама у Женеви.

Државна секретарка Вујошевић се захвалила на посјети и поздравила успјешну сарадњу УНИЦЕФ-а и Министарства финансија, посебно истичући улогу УНИЦЕФ-а у подршци Влади Црне Горе у заштити и промоцији права дјетета. Додатно је апострофирала значај Програма  УНИЦЕФ-а за Црну Гору за период 2017 - 2021 (Цоунтрy Програм Девелопмент – ЦПД), чије су главне компоненте дјечја заштита и социјална инклузија, квалитетно образовање  и оснаживање адолесцената, као и мониторинг права дјетета. У циљу успјешног спровођења наведеног Програма, разговарано је о даљој сарадњи  Министарства финансија и УНИЦЕФ-а.

Директорица УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију, госпођа Кан је истакла важност улоге Министарства финансија у спровођењу Програма  УНИЦЕФ-а за Црну Гору и још већег укључивања овог Министарства у активностима међуресорних радних група које ће радити на спровођењу различитих компоненти Програма.

Ради успјешне примјене Програма УНИЦЕФ-а за Црну Гору, посебно је истакнута важност новог МИЦС истраживања (Истраживање вишеструких показатеља положаја жена и дјеце) које спроводи Монстат уз подршку УНИЦЕФ-а и Министарства финансија, као И  социјална заштита дјеце са акцентом на шеме  социјалне заштите. Саговорници су истакли значај МИЦС истраживања посебно у даљем креирању Владиних политика у областима здравља, образовања, социјалне заштите и раног развоја дјетета.

 Г-ђа Кан је навела и улогу локалних самоуправа и важност њиховог укључивања у заједничке активности усмјерене на подршку развоју дјетета.

 На састанку је закључено да је у даљој сарадњи УНИЦЕФ-а и Министарства финансија потребно разговарати о временском плану појединих програмских активности и сагледати расположиве  финансијске ресурсе, нарочито у оквиру тема које се односе на развој дјеце током раног дјетињства, шеме социјалне заштите и систем буџетирања прилагођен развоју дјетета.

 

ПР СЛУЖБА

МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?