Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бригадни генерал Даковић на Конференцији начелника генералштабова држава Балкана (БЦХОД)

Објављено: 23.05.2018. 19:00 Аутор: мод

Вршилац дужности начелника Генералштаба Војске Црне Горе бригадни генерал Илија Даковић учествовао је на 12. Конференцији начелника генералштабова држава Балкана која је ове године организована у Београду.

Конференцију су отворили су министар одбране Републике Србије Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић.

Конференције начелника генералштабова држава Балкана имају за циљ промоцију регионалне стабилности и просперитета јачањем регионалне војне сарадње балканских држава, као и модела одговора на све безбједносне изазове, ризике и пријетње у региону.

Осим начелника генералштабова земаља Балкана, ове године су на Конференцији, у својству гостију, присуствовали предсједавајући Војног комитета Европске уније, генерал Михаил Костаракос, замјеник предсједавајућег Војног комитета НАТО-а, генерал Стивен Шепро, командант Здружених снага из Напуља, адмирал Џејмс Фого и замјеница начелника Генералштаба Словеначке војске бригадни генерал Аленка Ерменц.

БЦХОД је успостављена на иницијативу Атине и Анкаре 2006. године, са циљем јачања модела војно-војне сарадње балканских држава, а чине је представници Анкаре, Атине, Београда, Букурешта, Подгорице, Сарајева, Скопља, Софије и Тиране.

Активним учешћем у оквиру Конференције начелника генералштабова балканских држава, Црна Гора потврђује своје опредјељење изградњи сигурног и безбједног региона.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?