Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић обишао фабрику за прераду дрвета на Биочу: Нова фабрика, нова радна мјеста, раст извоза као резултат заједничких напора

Објављено: 23.05.2018. 19:35 Аутор: МПРР
MPRRMPRR
Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, заједно са градоначелником Подгорице Славољубом Стијеповићем и предсједником Одбора директора ИРФ-а Зораном Вукчевићем, данас су на Биочу обиљежили почетак рада нове фабрике у области дрвне индустрије.

У саставу фабрике, предузећа „БЕКОМ – ЦО“, су савремено изграђени и опремљени погони за примарну прераду дрвета, импрегнацију производа резане грађе и пелетара. Укупна инвестиција износила је 3 милиона еура, обезбијеђених из сопствених средстава и кредитних средстава ИРФ-а. У фабрици већ ради 30 радника, а у фази је пријем нових 16 који ће ових дана, након завршетка пробне производње, почети да раде у пелетари. Укупан број радника, укључујући и раднике у шуми и дистрибуцији је 70.

Инвеститор: Држава створила амбијент за производњу


Сувласник фабрике Петар Кљајевић појаснио је да предузеће БЕКОМ послује и у оквиру фирме „Шик Лим“ из Бијелог Поља која има још двије фабрике на сјеверу, те да је укупан број запослених у свих погонима око 140.
Према ријечима Кљајевића, основни подстрек за досадашње пословне искораке и планове за ширење производње јесте одлука Владе да ограничи извоз дрвних сортимената јер су тиме добили могућност да путем концесија обезбиједе квалитетну сировину, и да остваре инвестиционе планове за ширење производње. “То је гарант да ћемо бити обезбијеђени са сировином и да ћемо моћи да ширимо наше капацитете”, казао је Кљајевић.

Он је навео да се у овим фабрикама производе грађевинске конструкције, дрвне производе за даљу финалну производњу, посебно намјештаја, да планирају 25.000 тона годишње да произведу пелета, као и да једини у Црној Гори раде импрегнацију грађе. За сада се, како је казао, роба из примарне производње извози у земље региона, а пелет ће ићи у земље ЕУ – Словенију и Италију.

Власник предузећа БЕКОМ похвалио је и однос Главног града у реализацији инвестиције на Биочу, као и ИРФ-а код којег су узели повољна кредитна средства за набавку опреме.
MPRRMPRR

Симовић: Нова фабрика, нова радна мјеста, раст извоза као резултат заједничких напора

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић изразио је задовољство што се отвара још једна фабрика, отварају нова радна мјеста, и ствара нова вриједност, а посебно што та нова вриједност има своје тржиште, не само регионално, већ и захтјевно европско.

Нова фабрика у области дрвне индустрије на Биочу резултат је: предузетничке енергије породице Кљајевић; повољног пословног амбијента који се креира са нивоа Главног града; повољне подстицајне политике кредитирања која се креира са нивоа Владе преко ИРФ-а; одговорне политике са нивоа Владе која креира и спроводи системска рјешења за унапређење сектора шумарства и дрвопрераде“, казао је Симовић који је подсјетио на резултате Владине одлуке о ограничавању извоза дрвних сортимената, као и других системских рјешења у овој области.

„То је пут до нових фабрика, нових радних мјеста, до нових извозних контигената, који нијесу мали. Конкретно ова фабрика имаће преко 5 милиона еура годишње извоза, запошљаваће 70 радника. То су одговори у односу на кључне приоритете – развој економије, на локалном нивоу, развој економије уважавајући регионални приступ. Конкретно, у овом случају, на подручју Главног града, али свака локација у Црној Гори нам је подједнако важна. То је пут за стварање повољних услова живота за све наше грађане“, казао је Симовић додајући да је пред нама период отварања и нових погона.
MPRRMPRR

Стијеповић: Главни град је ту за подршку бизнису и развоју града и руралних подручја

Градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић казао је да је за Главни град важан сваки нови производни погон који се отвори и који има дугорочну одрживост, запошљава раднике и има перспективу.
“Један од наших првих корака прије скоро четири године био отварање Бироа за економску сарадњу и подршку бизнис заједници, како би омогућили привредницима да на једном мјесту нађу све потребне информације, и како би имали повратну информацију од њих, шта је то што би ми као локална управа могли додатно да урадимо како би ојачали предузетништво, а самим тим и запошљавање и самозапошљавање. Додатни вјетар у једра дали смо предузећима на самом почетку њиховог пословања, обезбјеђујући им бесплатан канцеларијски простор, рачуноводствене услуге у првој години рада, рефундацију трошкова оснивања и бесплатно савјетовалиште” рекао је Стијеповић.

Он је посјетио да је Главни град потписао Споразум о сарадњи са ИРФ. Од његових представника усвојили смо методологију израде бизнис плана коју ова значајна институција захтијева како би сви заинтересовани за кредитна средства које обезбјеђује Фонд, помоћ добили у нашем Бироу у виду бесплатног бизнис плана и упута које се тичу процедура и карактеристика кредитних линија које нуди.

Према његовим ријечима, сва улагања у привреду су управо у циљу већег запошљавања људи. “Посебно смо задовољни када се ради о приградским подручјима, јер се на тај начин доприноси испуњавању једног од циљева ове управе а то је равномјеран развој града” закључио је Стијеповић.

Вукчевић: Добар примјер развоја породичног предузетништва

Предсједник Одбора директора ИРФ-а Зоран Вукчевић казао је да је фабрика на Биочу добар примјер, не само развоја дрвне индустрије, потребне веће финализације прераде дрвета, и усмјерења ка извозу, већ и примјер развоја уопште предузетништва, нарочито породичног. Ова инвестиција која је урађена по најсавременијим стандардима треба да буде додатни мотив за друге привреднике. Посебно је важно што отвара нова радна мјеста, што је веома битно за рјешавање проблема незапослености у Црној Гори“, казао је Вукчевић.



ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?