Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уређаји више класе троше мање струје

Објављено: 19.05.2018. 19:58 Аутор: Министарство економије
Уколико би домаћинства примјењивала једноставне мјере енергетске ефикасности, попут коришћења штедних сијалица или куповине енергетски ефикасних уређаја, постигла би знатне уштеде кућног буџета на мјесечном нивоу. Званични подаци о томе колико су Црногорци енергетски ефикасни не постоје, а према ријечима генералног директора Директората за енергетску ефикасност у Министарству економије Марка Радуловића, уштеде које се остваре промишљеним трошењем струје могу бити веома исплативе.

Ministarstvo ekonomijeMinistarstvo ekonomije
"Имајући у виду да просјечна цијена киловатсата струје кошта око десет центи, остварена уштеда може бити веома исплатива", каже Радуловић за Викенд новине.

У сусрет љету и повећаној потрошњи струје за потребе хлађења просторија, он наводи неколико савјета.

"Потрошња енергије код клима уређаја зависи од снаге климе и од тога колико сати ради дневно. Клима уређаји енергетске класе А троше 20 до 25 одсто мање енергије од клима уређаја класе Д исте снаге", указује Радуловић.

Тренутно су на тржишту најефикасније климе са инвертером, јер постижу 20 до 40 одсто већу уштеду него класични клима уређаји.

"Уколико домаћинство планира да купи клима уређај у овом периоду, треба да, ради уштеде, изабере ону са ознакама Б, А,
А+", поручује Радуловић

■ ТОПЛА ВОДА И ГРИЈАЊЕ

У случајевима ка да домаћинства имају превисоке рачуне за топлу воду препоручује се уград ња соларних колектора, док се уградња квалитетне браварије и изолација на зидним, плафонскимикровним површинама предлаже у случајевима смањења трошкова гријања.

"Сто се гријања тиче, додатно би требало узети у обзир да цијене појединих енергената у различитим дјеловима Црне Горе нијесу једнаке. На примјер, цијене угља и огријевног дрвета су знатно веће у јужном него у сјеверном дијелу. Поред тога, није рационално подешавати термостате на веће вриједности, јер се на тај начин просторија неће брже загријати, а потрошиће се знатно више енергије", наводи Радуловић.

Он грађане савјетује да, прије почетка сезоне гријања, припреме системе и уређаје за гријање, како би радили што ефикасније. Наводи и да треба очистити котао код система централног гријања, а радијаторе ни у ком случају не треба заклањати намјештајем или другим предметима.

"Једна од мјера уштеде је и уградња термостатских радијаторских вентила", додаје Радуловић.

■ ОЗНАЧЕНИ УРЕЂАЈИ

Према ријечима Радуловића, уштеда струје се може остварити и куповином означених уређаја. Међу најефикаснијим, спадају они са енергетским класама А+, А++ и А+++.

"На примјер, комбиновани фрижидер класе А+++ годишње троши око 140 киловатсати струје, док комбиновани фрижидер класе А годишње потроши око 320 киловатсати. Годишња новчана уштеда по основу трошкова за енергију у овом случају би била око 18 еура, што значи да би се куповина ефикаснијег фрижидера исплатила кроз пар година", указује Радуловић.

Он додаје да класична сијалица са ужареним влакном у току једне године потроши четири до пет пута више енергије од штедне сијалице, односно око осам до десет пута више од ЛЕД сијалице.

"Уређаји више класе енергетске ефикасности, троше мање струје и других ресурса, на примјер воде у случају машина за прање веша или посуђа. Ови уређаји такође имају и смањен ниво буке, а и еколошки су прихватљиви", истиче Радуловић.

■ СТАТИСТИКЕ

Према посљедњем истраживању јавног мњења из 2013. године, које је реализовано у девет црногорских општина на узорку од
450 домаћинстава, утврђено је да 75,8 одсто њих користи струју као енергент, а свега 21,1 одсто дрва. Грађани у зимском периоду за загријавање куће или стана у 63,3 одсто случајева прибјегавају дрвима, док 28,5 одсто испитаника користи електричну енергију.

Током љета само 38,4 одсто анкетираних користи климе, вентилаторе њих 12,9 одсто, док 51,7 одсто испитаника не користи клима уређаје.

Од укупно 450 испитаних, 42 процента употребљава штедне сијалице, док се 11 одсто опредјелјује за изолацију куће или стана. Ипак, многи од њих би, како показује спроведено истраживање, примијенили мјере енергетске ефикасности. Међутим, 74 одсто наводи да су проблем финансије, док 12 процената сматра да није довољно информисано о том питању.

ГРАЂАНЕ ИНФОРМИСАТИ О МЈЕРАМА ШТЕДЊЕ

Застарјеле технологије, неадекватно одржавање објеката и постројења, али и ниска свијест корисника, главни су разлози енергетске неефикасности, сматра Радуловић.

Енергетски ефикаснија привреда, како говори, има повољан утицај на економски раст и отварање нових радних мјеста.

"Потенцијал за уштеду енергије примјеном мјера енергетске ефикасности у Црној Гори, огроман је у секторима потрошње зграда, саобраћаја, индустрије, а степен постигнуте уштеде ће у будућем зависити од квалитета имплементације успостављеног регулаторног оквира и доступности финансијских механизама за примјену мјера енергетске ефикасности. Такође, битан утицај ће имати свијест и знања релевантних учесника и крајњих корисника", истакао је Радуловић.

20 ДО 40 ОДСТО ВЕЋУ УШТЕДУ СТРУЈЕ ПОСТИЖУ КЛИМЕ СА ИНВЕРТЕРОМ

Застарјеле технологије, неадекватно одржавање објеката и постројења, али и ниска свијест корисника, главни су разлози енергетске неефикасности, сматра Радуловић.


18 ЕУРА СТРУЈЕ УШТЕДИ СЕ ГОДИШЊЕ ПРИ КОРИШЋЕЊУ КОМБИНОВАНОГ ФРИЖИДЕРА А КЛАСЕ

Уређаји више класе енергетске ефикасности, троше мање струје и других ресурса, на примјер воде у случају машина за прање веша или посуђа. Ови уређаји такође имају и смањен ниво буке, а и еколошки су прихватљиви

Даница Јанковић
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?