Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црногорски тим учествује на међународној теренској вјежби „АДРИАТИЦ 2018“

Објављено: 23.05.2018. 20:56 Аутор: МУП
Тим састављен од представника Директората за ванредне ситуације МУП-а, Управе поморске сигурности и служби заштите и спашавања из Котора и Херцег Новог учествује на међународној теренској вјежби “АДРИАТИЦ 2018”, која се одржава у периоду од 22. до 25. маја 2018. године на подручју Сплитског акваторија.

Поред пет представника из Директората за ванредне ситауције који су дио менаџмента тима, Директорат има два представника у тиму за планирање и контролу вјежбе, једног представника у Тиму ЕУ за цивилну заштиту, као и једног представника у тиму за евалуацију вјежбе. На вјежби учествују и три посматрача из Министарства саобраћаја и поморства и Управе поморске сигурности.

Главни циљеви вјежбе су јачање регионалне и прекограничне сарадње у области цивилне заштите, упознавање са процедурама и функционисањем Механизма Уније за цивилну заштиту, тестирање и увјежбавање стандардних оперативних процедура, размјена информација, знања и најбоље праксе између спасилачких тимова, побољшање одговора на инциденте на мору који захтијевају заједнички одговор на загађење мора и обале уз помоћ Механизма Уније за цивилну заштиту.

Сценарио вјежбе заснива се на судару два трајекта због лоших временских услова, с непосредним посљедицама пожара и поморског загађења.

Осим тимова из Црне Горе и Хрватске на вјежби учествују и тимови из Холандије, Словеније и Шведске, који ће заједничким снагама радити на уклањању свих посљедица узрокованих сударом. Такође, на вјежби учествује и брод чистач „Мариса-Н“ са опремом за сузбијање загађења мора већих размјера, као и опремом за сузбијање загађења мора из Равене, који је на располагање ставила Европска агенција за поморску сигурност.

Пројекат „АДРИАТИЦ 2018“ спроводи Конзорцијум који сачињавају Државна управа за заштиту и спашавање Републике Хрватске (координатор), Директорат за ванредне ситуације МУП-а Црне Горе, Управа за цивилну заштиту и хуманитарну помоћ Републике Словеније и Министарство мора, промета и инфраструктуре Републике Хрватске.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?