Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пејановић - Сутур: Црна Гора и Француска ће наставити да унапређују традиционално добре билатералне односе у области унутрашњих послова

Објављено: 24.05.2018. 20:20 Аутор: МУП
Црна Гора цијени подршку коју Француска пружа на путу ка чланству у Европској унији и остварила је значајан напредак на плану јачања институционалних капацитета и усклађивања законске регулативе са европским стандардима, поручено је са данашњег састанка државног секретара Драгана Пејановића са сенатором Републике Француске Симоном Сутуром.

Захваљујући на досадашњој квалитетној сарадњи и помоћи француског резидентног експерта у имплементацији Акционог плана за поглавље 24 - Правда, слобода и безбједност, државни секретар Пејановић је представио активности које Влада Црне Горе предузима на плану остваривања унутрашњих и спољно – политичких приоритета, регионалне сарадње, превенције тероризма и насилног екстремизма, корупције и организованог криминала, ванредних ситуација, као и у области безбједности границе, остваривања и заштите права странаца и азиланата.

У том смислу, истакао је да је кроз нормативна рјешења у области међународне заштите странаца Црна Гора увела нови концепт којим се подстиче успјешнија интеграција лица која траже азил у црногорско друштво. Такође је нагласио да је остварен значајан успјех на плану имплементације Конвенције о полицијској сарадњи. Кроз формирање међуресорског оперативног тима, на чијем је челу, посвећено се ради на превенцији, спречавању и сузбијању насилног екстермизма и радикализма који воде ка тероризму.

Сенатор Сутур је изразио задовољство постигнутим реформама у Црној Гори, што је препознато и у Извјештају о напретку за 2018. годину, уз очекивање да ће Француска у Црној Гори наставити да има поузданог и конструктивног партнера.

Заједнички је констатовано да су односи двије земље на високом нивоу и изражено увјерење да ће се сарадња наставити, како на билатералном плану, тако и у оквиру НАТО-а, чиме ће се осигурати заједнички приступ и одговор глобалним пријетњама.

Поред сенатора Симона Сутура, састанку је присуствовала амбасадорка Републике Француске у Црној Гори Кристин Тудик и члан Комисије за европске послове Клод Керн.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?