Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почео да се гради вртић у Тузима, мјеста ће бити за још 220 дјеце

Објављено: 24.05.2018. 21:48 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Министар просвјете др Дамир Шеховић положио је данас са градоначелником Подгорице Славољубом Стијеповићем камен темељац за нови вртић у Тузима. Како је министар најавио, вртић ће моћи да прими око 220 дјеце, а рок завршетка радова је годину дана.

Он је истакао да, уз 350 нових мјеста у вртићу на Старом аеродрому чија је изградња при крају и преко 100 мјеста у адаптираном простору у Старој Вароши чија је реконструкција такође при крају, Министарство просвјете и предшколске установе од септембра значајно растеретити пребукиране предшколске капацитете у Главном граду.

„Вртић у Тузима радиће у саставу ЈПУ „Ђина Врбица“, а ради се кроз пројекат са Банком за развој Савјета Европе (ЦЕБ) који је вриједан преко 17 милиона еура, у овиру којег ће се изградити 7 вртића“, саопштио је Шеховић. Он је додао да је до сада изграђен вртић у Загоричу, да су у току завршни радови и намјештање објекта на Старом аеродрому, а већ наредних дана се очекује почетак радова на изградњи вртића у Бару. Додатно, у оквиру поменутог ЦЕБ пројекта, очекује се почетак радова и на објектима у Блоку ВИ и Пљевљима.

Овим поводом министар Шеховић је истакао: “Од септембра мјесеца биће око 500 нових мјеста у предшколским установама само на територији Главног града, чиме ће бити направљен велики корак у растерећењу капацитета предшколских установа. Притом, као што знате, проблем пребукираности углавном и јесте везан највећим дијелом за Главни град и мањи дио приморских општина, док у осталим општинама имамо потребу да повећамо број дјеце уписане у вртић.

Он је нагласио да ће Министарство и даље помагати предшколским установама да траже и алтернативне просторе који би им били уступљени од разних субјеката, како би се адаптирали и тиме на најекономичнији начин, али трајно, рјешавали питање пребукираности вртића.

Градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповиц је исказао задовољство због почетка радова на вртићу у Тузима, чиме ће уз основну и средњу школу бити употпуњена образовна понуда за грађане Тузи. Он је подсјетио да је Главни град уступио на привремено кориштење Министарству просвјете за потребе вртића, објекат у власништву града који се налази у Старој вароши за око 120 дјеце за потребе васпитне јединице ЈПУ „Ђина Врбица“, као и простор у Блоку В капацитета за око 100 малишана за повећање капацитета ЈПУ “Љубица Поповић”.

"Ипак, највећи пројекат из области образовања у којем смо партнери са Министарством просвјете је Средња стручна школа у Голубовцима, што је инвестиција вриједна преко 5 милиона еура. Учешће Главног града у овом пројекту представља дио наше политике равномјерног развоја свих дјелова Подгорице и општина у саставу Главног града" нагласио је Стијеповиц.

Медијима су се обратили и директор Дирекције јавних радова Алмер Калач и предсједник Градске општине Тузи Абедин Аџовић који су изразили задовољство због почетка реализације пројекта који ће имати велики значај за грађане ове градске општине.

Површина објекта вртића у Тузима је 1399,45 м2. Извођач радова је конзорцијум чији је носилац „Еурозоx“д.о.о Даниловград. Уговорена вриједност радова је 1.648.259,13 еура , док је рок за извођење радова 12 мјесици. Главни град уступио је земљиште и ослободио плаћања комуналија, а та инвестиција износи преко 400.000. еура.

ПР Служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?