Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

МУП: ажурно и правовремено обавјештавамо грађане о промјенама насталим у бирачком списку

Објављено: 25.05.2018. 18:46 Аутор: МУП
Поводом саопштења представника НВО МАНС од 24.05.2018. године које су пренијели поједини црногорски медији, а у којем се наводи да су подаци у бирачком списку измијењени за скоро половину бирача, те да је контрола бирачког списка отежана, Министарство унутрашњих послова упућује сљедеће РЕАГОВАЊЕ:

Министарство унутрашњих послова ажурно и правовремено обавјештава о свакој промјени у бирачком списку која се односи на упис бирача. О свакој промјени у бирачком списку која се односи на упис бирача – измјену, допуну или исправку неког податка о бирачу, или о промјени бирачког мјеста на којем бирач гласа – Министарство унутрашњих послова, у складу са Законом, писаним путем обавјештава бирача о извршеној промјени.

Напомињемо да су у наведеном периоду који се помиње у тексту, у 11 општина у којима се одржавају локални избори, измјене у бирачком списку настале и на начин што су локалне самоуправе донијеле одлуке о одређивању улица и насеља и извршиле промјене у називима насеља, улица и мјеста. Тако је, на примјер, у општини Голубовци, општини у оквиру Главног града, промијењен назив насеља Голубовци у три нова насеља (Анови, Гошићи и Голубовци), а насељу Цијевна промијењен назив у Доња Цијевна што произвело око 7000 промјена у бирачком списку.

Подсјећамо да је у циљу информисања бирача Министарство унутрашњих послова успоставило портал www.бираци.ме, као и цалл центар са јединственим бројем 19820, који је бесплатан и доступан за све кориснике мобилне и фиксне телефоније у Црној Гори. Посредством ових сервиса грађани могу провјерити да ли су уписани у бирачки списак и на којем бирачком мјесту гласају. Увид у чињеницу уписа у бирачки списак грађани могу извршити и лично, уз важећу личну карту или путну исправу (пасош), сваког радног дана у просторијама подручних јединица и филијала за грађанска стања и личне исправе.

Министарство унутрашњих послова је за предстојеће локалне изборе у 11 општина, који ће се одржати 27. маја 2018. године, посредством Поште Црне Горе, упутило позиве грађанима у којима је наведено бирачко мјесто на којем гласају, адреса бирачког мјеста, као и број под којим је бирач уписан у бирачки списак.

Министарство унутрашњих полова везано за контролу бирачког списка указује да је чланом 21 став 3 Закона о бирачком списку прописано да је Министарство дужно да парламентарној странци, подносиоцу потврђене изборне листе, невладиној организацији којој је од стане надлежног органа издато овлашћење за праћење избора, на њихов захтјев, омогући приступ бирачком списку и рјешење на основу којег су настале промјене у изворним регистрима, у времену од дана расписивања избора до дана проглашења коначних резултата избора.

Такође, указујемо да је право увида у службену документацију, сходно члану 24 Закона о бирачком списку, Министарство дужно да овлашћеном представнику парламентарне странке, овлашћеном представнику потврђене изборне листе, и овлашћеном представнику невладине организације којој је од стане надлежног органа издато овлашћење за праћење избора, на њихов захтјев, омогући увид у службену документацију на основу које се врши промјена у бирачком списку (документација: држављанства, личних карата грађана, одјаве и пријаве мјеста пребивалишта, матичног броја грађана, матичне регистре рођених и умрлих).

Министарство је дужно да парламентарној странци омогући увид у службену документацију на основу које се врши промјена у бирачком списку и у времену које није обухваћено изборном кампањом. Увид се врши у службеним просторијама органа код којих се службена документација налази.

Министарство унутрашњих послова још једном подсјећа да тачност бирачког списка зависи и од ажурности грађана. Стога овом приликом позивамо грађане да уредно пријављују промјене у вези са адресом становања, као и чланове породица преминулих грађана да испуњавају своју законску обавезу и МУП-у пријављују чињеницу смрти, ради уписа у Регистар умрлих и самим тим брисања преминулих грађана из бирачког списка.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?