Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Биљана Пејовић: Неопходно је увести родно осјетљиве политике у буџетски процес

Објављено: 25.05.2018. 20:56 Аутор: ПР служба

Дводневна регионална конференција “Родно одговорно буџетирање”,у организацији УН Wомен-а, и Владе бивше Републике Македоније, одржана је у Скопљу од 22 до 23 маја. Конференција је  окупила 150 учесника/ица, међу којима су били високи званичници/е Владе, посланице, представници/е цивилног друштва и независни/е експерти /киње који/е су дискутовали/е о најбољим праксама и путу ка имплементацији родно одговорног буџетирања.

 

Биљана Пејовић, испред Министарства за људска и мањиска права на конференцији у оквиру панела који је се односио на размјену искустава и политику ородњавања кроз дјеловање институционалних механизама за родну равноправност, представила је праксу у Црној Гори, истикавши да је државни буџет најважнији инструмент Владе и најважнији документ који може допринијети трансформацији друштва.

 

“Од проглашења њене независности 2006. године, Црна Гора је остварила значајан напредак у области развоја и људских права и родне равноправности. Као што знамо, родно буџетирање је увођење родно осјетљивих политика у буџетски процес. То је родно заснована процјена буџета, која укључује родну перспективу на свим нивоима буџетског процеса и реструктуира приходе и расходе у циљу промовисања родне равноправности”, нагласила је начелница Пејовић.

Међутим, она је истакла да се  Црна Гора  још увијек суочава са овим изазовом, односно  црногорски буџет на државном нивоу још увијек не препознаје у довољној мјери родни приступ. Као примјер добре праксе , инфомисала је да су локалне самопуправе по први пут ове године препознале посебну важност женског предузетништва и издвојиле  буџете за исто.  “У плану је да се до 2021, кроз програмске буџете, ради  на увођењу родних индикатора који ће бити показатељи колико је буџет усмјерен на остваривање једнаких могућности жена и мушкараца у ЦГ”, најавила је Пејовићева.

Конференција је окупила предаваче из југоисточне Европе и Републике Молдавије о укључивању родних питања у реформу управљања јавним финансијама, искуствима у имплементацији родно одговорног буџетирања у различитим министарствима финансија и укључивању родне перспективе у секторске политике и утицаја на живот жена. Ова конференција је дио регионалног пројекта УН Вомен "Промовисање родно одговорних политика у југоисточној Европи и Републици Молдавији". На маргинама конференције, начелница Пејовић се сусрела са Ермиром Лубани, регионалним менаџером за родно буђетирање УН Wомен, са којом је договорила иницијативу за укључивање Црне Горе у наведени пројекат, који би подразумијевао  подршку јачању  механизама за увођење  родног буџетирања у црногорски финансијски систем.

 

Министарство за људска и мањинска права

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?