Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић на додјели медаља најбољим такмичарима Међународне филозофске Олимпијаде

Објављено: 27.05.2018. 06:28 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Министарка науке др Сања Дамјановић додијелила је медаље најбољим учесницима 26. Међународне филозофске Олимпијаде, која се под патронатом Организације за образовање, науку и културу Уједињених нација (УНЕСЦО) одржала у Бару, у периоду од 23. до 26. маја.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
На Филозофској олимпијади је учествовало око 250 средњошколаца из 50 земаља широм свијета, па је тако Бар био град домаћин интелектуалне елите из Европе, Азије, Сјеверне и Јужне Америке.

-Радује чињеница што је након Гента, Осла, Беча, Ротердама и других европских градова, домаћин Филозофске олимпијаде наш величанствени град под Румијом. Управо је Бар, примјер града који промовише црногорске вриједности као што су отвореност, културни и етнички склад, уважава и слави различитости, ових дана окупио најбоље ученике из чак 50 земаља, казала је министарка на свечаној додјели.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 
Она је у свом говору истакла да иако су филозофи различито тумачили свијет, сви су имали само једну жељу - да свијет мијењању и учине га бољим, те да су управо ови млади људи они који ће мијењати нашу будућност.

Међународна Филозофска олимпијада се одржава од 1993. године и уз Математичку олимпијаду, према критеријумима УНЕСЦО-а, важи за најзначајније свјетско такмичење средњошколаца.

Генерални покровитељи на глобалном нивоу су Интернационална Федерација Филозофских Удружења (ФИСП) и УНЕСЦО.

Црногорски средњошколци учествују на Филозофској олимпијади од 2012. године. Предсједница Организационог комитета 26. Филозофске олимпијаде је професорица у Гимназији “Слободан Шкеровић” Јасминка Милошевић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?