Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Максимално дозвољене вриједности нафтних деривата

Објављено: 28.05.2018. 20:21 Аутор: Министарство економије
Од сјутра, 28.05.2018. године, важиће сљедеће максимално дозвољене вриједности нафтних деривата:

 

БМБ 98

1.44 еур/л

(+0.03)

 

БМБ 95   

1.41 еур/л

(+0.04)

 

Еуродизел

1.30 еур/л

(+0.07)

 

Лож уље (велепродаја)

1.26 еур/л

(+0.06)

 


Промјену цијена нафтних деривата у Црној Гори узроковао је искључиво раст вриједности нафтних деривата на свјетској берзи, као и јачање долара у односу на еуро. То као посљедицу има изузетну нестабилност међународног тржишта нафтних деривата, што доминантно утиче на промјену цијена горива у Црној Гори и читавом региону.

Упоредни подаци из претходних година показују да су у посљедњих 10 година највеће цијене нафтних деривата у Црној Гори биле 2012, када је БМБ 98 коштао 1,54 еура, БМБ 95 1,50 еура, а еуродизел 1,38 еура.

Влада ће наставити да прати кретања на међународном тржишту и, уколико она буду пријетила да угрозе црногорску привреду и грађане, предузеће потребне мјере у циљу њихове заштите.

Влада Црне Горе је више пута, током 2011. и 2012. године, дјеловала антиинфлаторно, када је смањила вриједност акциза и донијела одлуку о повраћаја дијела плаћене акцизе на еуродизел који се користи у индустријске и комерцијалне сврхе, као и минерална уља која се употребљавају за погон пољопривредне и шумске механизације.

Подсјећамо, увозна цијена по литру, односно вриједност нафтних деривата на свјетској берзи, као и однос еура према долару, доминантно дефинишу набавну цијену нафтних деривата. Према Уредби о начину образовања максималних малопродајних цијена нафтних деривата, приликом обрачуна узима се у обзир просјечна вриједност нафтних деривата у обрачунском периоду. То значи да набавна вриједност нафтних деривата у обрачунском периоду одређује ниво корекције. Од даљег кретања цијена нафтних деривата на Платт’с котацијама зависиће да ли ће доћи до повећања или пада цијена у Црној Гори.

Према одредбама Уредбе о начину образовања максималних малопродајних цијена нафтних деривата, наредни обрачун ће се обавити 11.јуна 2018. године, а евентуално измијењене вриједности нафтних деривата важиће од 12. јуна 2018. године.


КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?