Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка науке на радионици “Идеас анд тецхнологиес фор а неxт генератион фацилитy фор медицал ресеарцх анд тхерапy wитх ионс”

Објављено: 29.05.2018. 20:05 Аутор: Министарство науке
Министарка науке др Сања Дамјановић учествоваће на радионици “Идеас анд тецхнологиес фор а неxт генератион фацилитy фор медицал ресеарцх анд тхерапy wитх ионс”, која се одржава од 19. до 21. јуна у Европском научном институту (ЕСИ), у општини Арцхампс, Француска.

Радионица има за циљ да скрене пажњу на све учесталију конекцију између физике и њених апликација у друштву, а један од најзначајних примјера су дијагностичке и терапеутске технике, попут терапије честицама (партицле тхерапy).

Коорганизатор радионице је ЦЕРН, водец́а лабораторија за физику честица и ГСИ институт из Дармштата, где је јонска терапија била пионирска од раних деведесетих година и примјењује се управо у просторијама Европског научног института (ЕСИ).

Подсјетимо, чланови Управног одбора Међународног института (СЕЕИИСТ), којим предсједава министарка Дамјановић, изабрали су једногласном одлуком Хадронску канцер терапију и истраживање из Биомедицине помоћу протона и тежих иона као опцију пројекта за Институт. Реализацијом овог пројекта на територији Југоисточне Европе оствариће се друштвени и економски бенефити за цијели регион, утицати на повећање квалитета живота, посебно када је у питању здравље, јер ће ова метода лијечења бити доступна свим грађанима региона.

Радионица ц́е окупити експерте и научнике који су заинтересовани за даље истраживање програма медицинских акцелератора, како би заједнички дефинисали особине будуц́их јонских акцелератора. Фокус је на иновативном дизајну акцелератора како би се искористио пуни потенцијал јонске терапије за лијечење карцинома.

Конкретно, то ц́е пружити прилику научницима сродних дисциплина да размијене идеје, тренутна искуства и истраже могуц́ности како би се дефинисала нова генерација медицинских истраживања и терапије помоћу јона у Европи.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?