Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава:РЦЦ-ов пројекат Интеграција Рома 2020: Побољшање услова становања за Роме у регији у фокусу конференције у Бару

Објављено: 30.05.2018. 15:59 Аутор: ПР служба

Бар – Пројекат Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ) Интеграција Рома 2020 организује регионалну конференцију о побољшању услова становања за Роме у региону Западног Балкана и Турске, која ће бити одржана у Бару, Црна Гора, 31. маја и 1. јуна 2018. године.

На конференцији ће се званичници из министарстава задужених за питања интеграције Рома из региона информисати о овој важној теми, а посебно пажња биће посвећена легализацији и обнови ромских насеља и социјалном становању заузимањем цјеловитог приступа за стварање одрживих услова за живот.

Уводна обраћања на конференцији ће имати Орхан Усеин, вођа акционог тима РЦЦ-овог пројекта Интеграција Рома 2020; Леон Гјокај, генерални директор, Директорат за унапрјеђење и заштиту права мањинских народа, Министарство за људска и мањинска права Црне Горе и национални контакт за питања Рома; Клаус Моцк, регионални координатор, ХЕЛП, Хилфе зур Селбстхилфе е.В; и Барбара Ротовник, савјетница за владавину закона и претприступни процес, Делегација Европске уније у Црној Гори.

Централни дио конференције посвећен је законским прописима о социјалном становању у региону и њиховој компаративној анализи, уз осврт на хитна питања у овим областима и могуће даље кораке. На конференцији ће бити представљени и практични примјери интегралних иницијатива за стамбено збрињавање и  цјеловитог приступа стамбеном збрињавању у ИПА програме.

На конференцији ће учествовати представници министарстава за грађевинарство, људска и мањинска права, УН-а, ГИЗ-а, Данског савјета за избјеглице, НВО Млади Роми, Центра Yуром и други.

Позивамо представнике медија да прате отварање конференције у Хотелу Принцесс (Јована Томашевића 21., Бар) у четвртак 31. маја, са почетком у 09:30 х. Изјаве за медије су планиране прије почетка конференције, у 09:00 х.

Циљ пројекта Интеграције Рома 2020, који спроводи Савјет за регионалну сарадњу, уз финансијску подршку Европске уније и Фондације отворено друштво, је да се допринесе смањивању социо-економског јаза између ромског и неромског становништва на Западном Балкану и у Турској и да се ојачају институционалне обавезе влада да у главне политике уврсте и испуне конкретне циљеве интеграције Рома.

Дневни ред конференције можете преузети овдје:Агенда.доцx

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?