Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Бијелом Пољу одржана јавна трибина о Нацрту закона о животном партнерству особа истог пола

Објављено: 31.05.2018. 21:35 Аутор: Маја Јовић
Јавна трибина у склопу Јавне расправе о Нацрту закона о животном партнерству особа истог пола која траје од 14. маја до 24. јуна, организована је у Бијелом Пољу, од стране Министарства за људска и мањинска права.
На расправи је дискутовано о Нацрту закона о животном партнерству особа истог пола. Генерална директорица Директората за унапређење и заштиту људских права и слобода у Министарству за људска и мањинска права, Бланка Радошевић Маровић казала је да овај Нацрт закона говори о праву на заједнички живот особа истог пола и свим оним ''пратећим'' правима и обавезама која им из тог статуса припадају.
“Омогућавањем особама истог пола, остваривање основних људских права ничим се не угрожавају нити умањују права других нити ће она, на било који начин мијењати или утицати на остваривање права других лица који нису припадници ЛГБТ популације”, истакла је Радошевић Маровић.
Она је нагласила да су у Министарству за људска и мањинска права увјерени да је црногорско друштво довољно зрело да прихвати чињеницу да и особе истополне сексуалне оријентације имају парво на заједнички живот, као и дужности и обавезе које из њега произлазе.
“Највећи дио овог закона односи се на низ права и обавеза која се, за многе од вас као хетеросексуалне особе, напросто подразумијевају, а ријеч је о праву на: здравствено осигурање и здравствену заштиту; пензијско и инвалидско осигурање; социјалну и дјечију заштиту; право на издржавање по основу партнерства; право на насљеђивање;право на заједнички имовину, и друга слична права”, истакла је Бланка Радошевић Маровић.
Испред невладиних организација које су учествовале у изради овог закона, Данијел Калезић из НВО Qуеер Монтенегро је изразио задовољство успјешном сарадњом са Владиним ресорима и коначним текстом о Нацрту закона о животном партнерству особа истог пола.
“Овим ће се Законом напокон регулисати права и обавезе свих нас, у складу са савременим концептом људских права”, поручио је Калезић.
Наредна јавна расправа је планирана за 8. Јун, 2018. године у Будви, док ће се завршна одржати у Подгорици, 19. јуна 2018 године.

Министарство за људска и мањинска права
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?