Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

За дуално образовање заинтересовано двоструко више послодаваца и дјеце: креирамо квалитетан и квалификован кадар

Објављено: 01.06.2018. 21:08 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

За систем дуалног образовања заинтересовано је двоструко више послодаваца и дјеце, поручено је на данашњем округлом столу о дуалном образовању, који су отворили предсједница Уније послодаваца Црне Горе (УПЦГ) Светлана Вуксановић и министар просвјете др Дамир Шеховић.

Округли сто био је још једна прилика да се Министарство просвјете сусретне са црногорском привредом у оквиру кампање “Стручно је кључно! Запосли се, заради и себе изгради – дуално образовање”, те да се чују мишљења привредника о претходној години примјене овог система, али и плановима за будућност.

Током излагања госпођа Вуксановић говорила је о томе да је Унија у својим ранијим извјештајима стално истицала да је неопходно да образовање много више сарађује са послодавцима у реализацији практичне наставе, те да су потребне стимулативне мјере и за дјецу и за послодавце како би се више усмјеравали на средње стручне школе, те је закључила излагање констатацијом да је управо дуално образовање огроман искорак у том правцу.

Министар Шеховић рекао је да је Министарство, вођено потребама послодаваца, те чињеницом да годинама Црна Гора запошљава на хиљаде странаца, и то оне кадрове која наша земља може квалитетно да прозведе, одлучило да покрене систем дуалног образовања. “Ово је приоритет Министарства просвјете, али и државно питање, којим се рјешава вишедеценијски структурни проблем, како не бисмо стално долазили у ситуацију да производимо кадрове који нијесу потребни тршишту, или пак да кадрове који нам јесу потребни тражимо ван Црне Горе”, рекао је Шеховић. Поновивши да ће број ученика и послодаваца који су у дуалном систему бити удвостручен од септембра, тј. биће између 150 и 200 послодаваца и око 500 дјеце, истакао је и да, уколико Црна Гора буде супституисала увезену радну снагу домаћим кадровима за само трећину, отвориће се 5000 радних мјеста за кадрове из Црне Горе. “Стручне школе не смију имати пежоративно значење”, закључио је Шеховић, уз напомену да дјеца која заврше средње стручне школе такође имају проходност ка сродним факултетима, уколико се одлуче да наставе образовање.

Слободан Микавица, потпредсједник Уније послодаваца Црне Горе и извршни директор Елко тим д.о.о. које учествује у дуалном образвању, рекао је да је дуални систем већ од прошле године, када је и почео са примјеном, ишао само узлазном питањом јер је ријеч о пројекту који “није наметнут одозго”, већ је произашао управо као артикулација потреба и захтјева саме привреде и тржишта. Како је истакао “И дјеца и послодавци су били стално “под лупом” и до сада нијесам чуо за било какве веће проблеме, што такође указује да је заиста ријеч о квалитетној иницијативи”.

Мишел Булатовић, шеф овлашћених сервиса Форда и Мазде у оквиру Пегасус д.о.о, а који су такође у систему дуалног образовања, рекао је да је и сам био дио пилот-пројекта дуалног образовања прије више година, те да му је управо то знање обезбиједило посао. Како је нагласио, сама чињеница да дио вишегодишње накнаде за ученике у дуалном образовању финансирају управо послодавци, значи огоромну могућност да ученик и након школовања добије запослење код послодаваца који га је обучавао.

Говорио је и Виктор Вукадиновић, оснивач Кућа моде Викторија д.о.о., који је рекао: “Секретар сам Савеза фризера и знам колико квалитетне дјеце излази из средњих стручних школа. Притом, наглашавам да у дуалном систему не пуштамо дјецу да се сама уче пракси, него им се заиста посветимо и обучавамо их врло темељно. Не каже се узалуд “Није знање знати, него је Знање, знање дати””, закључио је.

Директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић рекао је: ”На изради програма стручних школа ради између 40 и 60 људи, а њихов кључни дио је управо тзв. Стандард занимања. Њега, уз координацију Центра за стручно образовање, раде скоро искључиво послодавци.”
Присутнима се обратио и директор директората у Министарству просвјете Вељко Томић, који је истакао и примјер амбасадора земаља чланица Европске Уније чије је образовање управо из средњих стручних школа.

Дуално образовање представља паралелно учење у средњој стручној школи и рад код послодавца уз накнаду. У овој школској је 101 реномирани послодавац у систему дуалног образовања, а за нову школску годину која ће почети у септембру, се очекује значајно већи број. У овој години је око 280 ученика у дуалном систему, а број нових мјеста за наредну годину ће бити још најмање толико. Од септембра се очекује и већи број општина и школа у систему дуалног образовања.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?