Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У уторак, 5. јуна почетак и показна вјежба контроле црногорског неба у оквиру НАТО-а

Борбени авиони Ваздухопловних снага Италије и Ваздухопловних снага Грчке, у сарадњи са Ваздухопловством Војске Црне Горе, започеће у уторак, 5 јуна 2018. године редовно патролирање ваздушним простором Црне Горе и његову заштиту и то показном вјежбом приземљена „летилице-уљеза“.

Мисија заштите ваздушног простора (Аир Полицинг) представља један од најзначајнијих облика директне користи чланства Црне Горе у НАТО-у.

Имајући у виду ограничене сопствене капацитете, Црна Гора ће добити од савезника подршку у области заштите ваздушног простора, кроз мисију НАТО-а која је неборбеног карактера, а за коју Црна Гора неће имати никакве додатне финансијске обавезе осим оних које су већ предвиђене за заједнички буџет НАТО-а.

НАТО-ва Мисија заштите ваздушног простора обезбјеђује интегритет ваздушног простора држава савезница и њихову заштиту кроз нон-стоп патролирање које се изводи у оквиру НАТО-вог Интегрисаног система ваздушне и ракетне заштите (НАТО Интегратед Аир анд Миссиле Дефенце Сyстем - НАТИНАМДС).

Сарадња савезника у заштити ваздушних простора чланица Алијансе без сопствених капацитета за заштиту, која је започела 1961. године, укључује заштиту ваздушних простора Исланда и Луксембурга; од 2004. године Естоније, Летоније и Литваније – у чему су до сада учествовала ваздухопловства 14 држава савезница, и Словеније, чији ваздушни простор штите летилице Италије и Мађарске; док од 2009. авиони Италије и Грчке штите ваздушни простор Албаније, а од уторка, 5. јуна 2018. штитиће и ваздушни простор Црне Горе. Од 2015. године Белгија, Холандија и Луксембург заједнички штите своје ваздушне просторе.

Поводом почетка заштите ваздушног простора Црне Горе на дан прве годишњице чланства наше земље у НАТО-у, у уторак 5. јуна, медијима ће бити омогућено снимање дијела вјежбе и разговор са министром одбране Предрагом Бошковићем и надлежним високим официрима Војске Црне Горе и држава савезница које ће изводити операцију.

ТЕХНИЧКЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА МЕДИЈЕ

Улогу летилице-уљеза која ће бити пресретнута има авион Владе Црне Горе (Леар Јет 45 – Рег. 40-МНЕ).

Медији могу снимити дио показне вјежбе из Војног аеродрома Голубовци према сљећем распореду:

до 08:45 Долазак представника медија на војни аеродром Голубовци

По доласку званице и новинари се смјештају у хангар, камермани осетају на стајанци да сниме полијетање авиона

09:10 Министар одбране Предраг Бошковић и представник НАТО-а улазе у авион који ће бити пресретнут

09:20 Авион који ће бити пресретнут полијеће. Камермани снимају полијетање

09:25 - 09:45 Брифинг за званице и медије о заштити ваздушног простора: представник НАТО-а

09:45 - 10:05 Званице и медији излазе на стајанку да виде и сниме прелет авиона и слијетање пресертнутог авиона

10:05 - 10:30 Изјаве за медије и одговори на питања новинара: министар одбране Предраг Бошковић, генерал Сивано Фригерио и командант борбених снага Ваздухопловства Италије за регион Милана

Новинари и сниматељи треба да буду најкасније у 08:30 пред улазном капијом Војног аеродрома Голубовци.

Податке о новинарима и сниматељима и о возилу које ће ући у војни дио аеродрома потребно је доставити Служби за односе с јавношћу Министарства одбране на адресу електронске поште пр@мод.гов.ме до понедјељка, 4. јуна 2018. године у 12:00.

Служба за односе с јавношћу Владе Црне Горе обезбиједиће медијима фотографије и видео снимке полијетања авиона НАТО-а на вјежбу и њиховог слијетања након вјежбе као и фотографије и видео снимке пресретања и то из пресретнутуг авиона и авиона пресретача. Служба за односе с јавношћу такође ће снимити и ставити медијима на располагање и снимке са Војног аеродрома Голубовци, односно фотографије и снимке дијела вјежбе којем ће присуствовати представници медија.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?