Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Бошковић посјетио амерички носач Хари Труман

Објављено: 05.06.2018. 01:45 Аутор: мод
Министар одбране, мр Предраг Бошковић, посјетио је данас са в.д. начелником Генералштаба Војске Црне Горе, бригадним генералом Илијом Даковићем и делегацијом Министарства одбране и Војске Црне Горе амерички носач авиона Хари Труман (УСС Харрy С Труман). Носач је тренутно у међународним водама испред црногорске обале, као дио Групе Царриер Стрике Харрy С. Труман (ХСТЦСГ).

Посјета је реализована поводом годишњице чланства Црне Горе у НАТО. 

Бошковић је нагласио да је стратешко партнерство Црне Горе и Сједињених Америчких Држава у својству НАТО савезница, од пресудног значаја за јачање и модернизацију постојећих капацитета Војске Црне Горе, као и за обезбјеђивање мира и стабилности на Западном Балкану.
Он је апострофирао заједничку посвећеност Црне Горе и Сједињених Америчких Држава у оквиру доприноса међународном миру, те нагласио да Војска Црне Горе у својству најмлађе НАТО чланице, даје конкретне и видљиве доприносе колективном систему безбједности. 

Контраадмирал Џин Блек (Гене Блацк), командант Групе ХСТЦСГ је истакао да је привилегија угостити црногорског министра одбране, Предрага Бошковића, генерала Даковића и остале уважене госте из Министарства одбране и Војске Црне Горе уочи годишњице чланства Црне Горе у НАТО“.

„Како наша Група дјелује у Јадранском мору и у зони операција америчке Шесте флоте, ова посјета показује заједничку жељу наших држава за сигурност, стабилност и заштиту мира у региону“, нагласио је контраадмирал Блек. 

Сусрету је присуствовала и отправница послова у америчкој амбасади, Џуди Куо

У Групи ХСТЦСГ су три носача авиона и више разарача. Њене активности су дио континуираних ротација снага САД-а које подржавају поморске сигурносне операције у међународним водама широм свијета. Јединице ХСТЦСГ ће сарађивати са савезничким и партнерским поморским снагама, фокусирајући се на напоре у сарадњи у области безбједности, у циљу даљег јачања регионалне стабилности.

mod mod





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?