Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уручене награде најбољима у дуалном образовању: није посао добар или лош, већ начин на који га обављамо

Објављено: 05.06.2018. 16:51 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Није посао добар или лош, већ начин на који га обављамо, баш као што не треба тежити изврсном занимању, јер таквих нема, већ изврсности у бављењу било којим занимањем, рекао је министар просвјете др Дамир Шеховић на синоћњем уручењу награда најбољима у дуалном облику образовања. Награде, у виду захвалница, те слика Средње ликовне школе “Петар Лубарда”, је примило једанаест најактивнијих послодаваца и двадесеторо најбоље дјеце.

Говорећи о томе је образовни систем одскочна даска за развој талената, Шеховић је јасно поручио „Ако будемо наставили да производимо кадрове који тржишту рада нијесу потребни, а да оне који нам јесу потребни тражимо ван Црне Горе, бићемо у великом проблему. А том проблему Министарство просвјете жели да иде у сусрет.

PR služba Ministarstva prosvjete

Тако је било и са стручним образовањем, гдје смо се ухватили у коштац са можда најтежим задатком, будући да није требало само измијенити легислативу, већ је било неопходно почети са промјеном начина размишљања у циљу ослобађања средњих стручних школа пежоративних конотација.

Врхунски кувар траженији је, а вјерујем и задовољнији, од многих просјечних или исподпросјечних правника, баш као што је врхунски правник, траженији од просјечног кувара. Дакле, наша порука је заправо толико једноставна: не тежите изврсним занимањима, већ изврсности у обављању неког занимања. А онда за вашу будућност нема бојазни“.

„Истичем да је ријеч о важном пројекту који младим генерацијама пружа шансу да стекну знања и истакну се у својој бранши. Стварамо кадрове који ће бити окосница црногорске привреде. Факултетска диплома неће вас учини успјешним, већ само ако врхунски будете радили посао за који се одлучите“, поручио је власник „Нормал Цомпанy“ Жарко Бурић.

Сувласник хотелске групе Монтенегро старс, Жарко Радуловић примио је захвалницу као један од послодаваца који је ангажовао највише ученика у оквиру дуалног програма и том поводом поручио је:“ Стицајем околности један сам од првих који се залагао да се обнови концепт дуалног образовања. Томе ме је научило пословно али и животно искуство. Наравно нијесмо се ми сјетили те револуционарне идеје. Она је постојала, па смо је укинули и сад смо свједоци посљедица које су настале међувремену, а то је да су нестали су бројне вјештине без којих не можемо. Ово не говорим само као послодавац већ и као родитељ, грађанин, који жели добро својој држави и зато ћемо увијек подржавати овај вид усавршавања“.

PR služba Ministarstva prosvjete

Послодавци који су примили награде су: Д.о.о. „Нормал Цомпанy“, власник Жарко Бурић; компанија „Монтенегро Старс Хотел Гроуп“, сувласник Жарко Радуловић; Асториа група, директору Игору Вујошевићу; компанија „Инпек“, технички директор Милко Бељкаш; хотел ЦентреВилле, директорица Јелена Огњеновић; компанија „Елко тим“, извршни директор Слободан Микавица; компанија „Металац“, Александар Јањушевић; Кућа моде и љепоте „Зоран“, Иван Вукчевић; Д.о.о. „Алди“, Нисера Куртагић; Д.о.о. „7. август“, директор Милорад Филиповић; ауто сервису „Шаховић“, директор Един Шаховић.

Ученици који су примили награде су: Милош Гурешић, ЈУ Прва средња стручна школа, Никшић; Лабовић Немања, ЈУ Средња мјешовита школа "Данило Киш", Будва; Станисављевић Анђела, ЈУ Средња економско-угоститељска школа, Бар; Илија Спалевић, ЈУ Средња стручна школа "Вукадин Вукадиновић", Беране; Идризовић Демин, ЈУ Средња електро-економска школа, Бијело Поље; Марко Бошковић, ЈУ Средња стручна школа, Бијело Поље; Вујиновић Милица, ЈУ Средња мјешовита школа "Иван Горан Ковачић", Херцег Нови; Душко Мартиновић, ЈУ Средња мјешовита школа "Иван Горан Ковачић", Херцег Нови; Маша Грандић, ЈУ Средња мјешовита школа "Браћа Селић", Колашин; Кристина Ћетковић, ЈУ Средња економско-угоститељска школа, Никшић; Јована Гардашевић, ЈУ Средња стручна школа, Никшић; Емра Љуца, ЈУ Средња мјешовита школа “Бећо Башић”, Плав; Лука Чавић, ЈУ Средња струцна школа, Пљевља; Никола Костадинов, ЈУ Средња електротехничка школа "Васо Алигрудић", Подгорица; Илија Стајовић, ЈУ Средња електротехничка школа "Васо Алигрудић", Подгорица; Един Аговић, ЈУ Средња стручна школа "Иван Ускоковић", Подгорица; Матија Недовић, ЈУ Школа за средње и више стручно образовање "Сергије Станић", Подгорица; Дајана Лалић, ЈУ Средња стручна школа "Спасоје Распоповић", Подгорица; Насер Нурковић, ЈУ Средња стручна школа, Рожаје; Немања Новаковић, ЈУ Средња мјешовита школа "Младост", Тиват.

Представљена је модна ревија креаторке Марине Бановић за коју су стилизацију радили ученици Средње стручне школе „Спасоје Распоповић“, а за фризуре и шминку модела побринули се ученици исте школе, који се у оквиру дуалног система обучавају у салону Цреативе Студио Имаге Бy Зоран.

ВИДЕО:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?