Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Вјежба евакуације и спасавања у Средњој поморској школи и Гимназији

Објављено: 05.06.2018. 19:37 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

ЈУ Средња поморска школа и ЈУ Гимназија обавезале су се на основу члана 50 Правилника о заштити и здрављу на раду да предузму потребне мјере и одреде запослене за пружање прве помоћи, заштиту од пожара и евакуацију запослених у зависности од врсте радног мјеста и дјелатности, као и од броја запослених и присуства других лица.

С тим у вези, Управе обје школе су одлучиле да се организује вјежба евакуације и спасавања из објекта. План извођења и укупна организација вјежбе повјерена је наставнику Средње поморске школе Марјану Брчићу чији је задатак био да осмисли сценарио по којем би се вјежба извела. Подршку овом пројекту у организацији и реализацији вјежбе дала је овлашћена организација за послове заштите и здравља на раду МОНТИНСПЕКТ д.о.о. Подгорица.

Циљ вјежбе је била практична провјера спремности и обучености запослених и ученика приликом евакуације и спасавања усљед ванредних ситуација. Поред овога, вјежба је показала и спремност спољашњих сарадника (ватрогасне службе, службе хитне помоћи и полиције).

У припреми евакуације веома је значајно да свако лице на вријеме буде упознато са начином евакуације, правцима кретања, мјестом окупљања (зборно мјесто), мјерама заштите током евакуације, одговорном особом за спровођење евакуације, као и са тим шта треба понијети са собом приликом евакуације (лична документа, одјељенску књигу и сл.). Психолошки моменат приликом евакуације је важан фактор, па због тога треба настојати да лица организовано и што мирније дођу до мјеста за окупљање.

Прије реализације вјежбе евакуације, директори школа су организовали заједничку сједницу Наставничких вијећа обје школе. Сједници су, поред запослених обје школе, присуствовали и командир Службе заштите и спасавања у Котору, г-дин Максим Мандић и директор овлашћене организације за послове ЗЗНР, г-дин Бранислав Шебек. Запосленима се обратио директор наше Школе, г-дин Вељко Ботица, и објаснио циљ вјежбе евакуације и сценарио који је планиран за дан вјежбе. За одговорно лице за послове заштите и спашавања за ову вјежбу одређен је Марјан Брчић.

Сам план извођења вјежбе евакуације, поступке наставног и ваннаставног особља, радње које се извршавају приликом спровођења евакуације предочио је г-дин Шебек. Командир Службе заштите и спасавања г-дин Мандић објаснио је улогу Службе заштите и спасавања, службе хитне помоћи и полиције. Посебан акценат је стављен на озбиљност вјежбе и велику корист која се добија њеном реализацијом, сада и убудуће.

У припреми за вјежбу евакуације и спасавања, поред Марјана Брчића, учестовали су и школски домар Јосип Семерад, наставник практичне наставе Ристо Мирановић, ИЦТ координатор Блажо Ђуровић и директор Средње поморске школе Вељко Ботица.

Реализација вјежбе је почела бацањем димне бомбе близу школске радионице, у сутерену зграде. То је означило и почетак вјежбе. Недуго затим огласио се аларм за узбуњивање и евакуација је почела. Ученицима и запосленима је било потребно 5 минута да се евакуишу из објекта и окупе на предвиђено мјесто окупљања. Служба заштите и спасавања – ватрогасци, хитна помоћ и полиција су на мјесто догађаја дошли у року од непуних 6 минута и одмах приступили радњама предвиђеним у оваквим ситуацијама. Вјежба је успјешно приведена крају у 10:10 часова.

Вјежба евакуације и спасавања показала је способност и спремност свих запослених да се у кратком временском периоду евакуишу заједно са ученицима. И поред неких недостатака, може се сматрати да је вјежба реализована са великим успјехом. Она ће свима бити од велике користи да се увиде недостаци и предвиде корективне мјере како би се ниво спремности за реаговање у ванредним ситуацијама још више подигао.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?