Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Универзитет Црне Горе домаћин радионице о комерцијализацији научних истраживања и развоју иновација у служби раста црногорске привреде

Објављено: 05.06.2018. 21:30 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Радионица на тему „Како успјешно спровести трансфер технологије и комерцијализовати резултате научног истраживања“ одржана је данас, 5. јуна 2018. године, у Плавом салону зграде ректората Универзитета Црне Горе.

Влада Црне Горе, односно Министарство науке и Министарство просвјете, већ неколико година сарађују са Свјетском банком на заједничком пројекту ХЕРИЦ-ИНВО („Високо образовање и истраживање за иновације и конкурентност“), у оквиру којег је Министарство науке финансирало пројекте истраживања и развоја и успостављање пилот центра изврсности БИО-ИЦТ, са циљем подстицања комерцијализације резултата истраживања и унапређења амбијента за развој иновација у Црној Гори. Крајњи циљ је допринос научне заједнице одрживом економском развоју Црне Горе, као и подстицање сарадње јавног и приватног сектора у контексту развоја нових технологија и њиховој примјени у пракси.

Универзитет Црне Горе, као највећа научноистраживачка установа и највећи корисник додијељених грантова, планира ускоро да, по први пут, успостави Центар за трансфер технологије, гдје це научници из јавног сектора, али и представници приватног сектора бити у могућности да добију сву потребну помоћ за заштиту својих научних резултата и њихову успјешну комерцијализацију. Успостављањем овог центра Црна Гора ће се позиционирати на карти Европе и бити у корак с другим земљама у настојањима да развије иновације као темељ одрживог привредног раста.

У уводном дијелу догађаја обратио се ректор Универзитета, проф. др Данило Николић, који је уједно био и домаћин радионице, а скуп су поздравили и др Дарко Петрушић, генерални директор Директората за научноистраживачку дјелатност и директор ХЕРИЦ пројекта из Министарства науке и г-дин Денис Месиховић, службеник за операције из Свјетске банке.

На радионици су презентације одржали међународни стручњаци које је предводила г-ђа Даница Рамљак, експерт за науку и иновације из Свјетске банке.

Главни фокус радионице је био да на представљању важности науке и иновација као покретача привредног раста кроз иновативна истраживања, заштиту интелектуалне својине, сарадњу јавног и приватног сектора и отварање нових старт-уп предузећа утемељених на резултатима научних истраживања.

Међународни стручњаци су учесницима радионице пренијели лична искуства и примјере најбољих свјетских пракси како би оснажили црногорску научну заједницу и подстакли је на нови искорак у циљу давања доприноса развоју Црне Горе. На радионици су узели учешћа проректори, декани и продекани свих чланица Универзитета Црне Горе, као представници државних институција и Свјетске Банке.


ПР служба Министарства науке и Универзитета Црне Горе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?