Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пуришић: Лица са инвалидитетом потребно укључивати у све области друштва на равноправној основи

Објављено: 06.06.2018. 16:42 Аутор: мрсс

mrss

Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић, говорио је данас, 06. јуна 2018. године на конференцији „Интеграција и права особа са инвалидитетом у Црној Гори“.

На конференији су говорили и Шућко Баковић, заштитник људских права и слобода, Милан Радовић, координатор програма људских права у НВО “Грађанска алијанса”, Наташа Баровић, предсједница Савеза удружења параплегичара Црне Горе, те Дејан Башановић, директор Удружења параплегичара Подгорица.

На почетку, Пуришић је подсјетио да је Влада Црне Горе крајем 2007. године донијела Стратегију за интеграцију особа са инвалидитетом у Црној Гори за период 2008.-2016. године, нагласивши да је то први стратешки документ којим је анализирано постојеће стање у којем се налазе лица са инвалидитетом са читавим низом мјера и препорука које треба у осмогодишњем периоду предузети да би се унаприједио положај поменуте популације.

„Разлог доношења друге Стратегије за интерграцију лица с инвалидитетом у Црној Гори 2016-2020, коју је Влада Црне Горе усвојила 2016. године, јесте наставак рада на унапређењу положаја лица са инвалидитетом и успостављање најширег правног оквира за дефинисање политике према лицима са инвалидитетом, у складу са социјалним моделом приступа инвалидности“ – казао је Пуришић.

Додао је да је то била сврха доношења и претходне стратегије, а представља трајно опредјељење када је у питању положај лица са инвалидитетом у Црној Гори са потребом њиховог укључивања у све области друштва на равноправној основи.

“Овај документ обухвата све кључне области које се односе на положај лица са инвалидитетом у друштву, а које у свим областима живота доприносе повећању инклузије лица са инвалидитетом у заједнице из којих потичу” – истакао је Пуришић.

Такође је навео да области које су препознате у овом стратешком документу јесу: приступачност, једнакост, партиципација, запошљавање, образовање, социјална и здравствена заштита.

“Министарство рада и социјалног старања прати постигнуте резултате у свих седам области и о томе извјештава Владу и црногорску јавност” – нагласио је Пуришић.

Министар рада и социјалног старања је додао да мјере предвиђене Акционим планом које се спроводе у континуитету, из године у годину дају све боље резултате.

“Примјера ради, у области запошљавања, може се истаћи да су почетком 2016. године 93 послодавца остваривали право на субвенцију зараде за 128 запослених лица са инвалидитетом, док су крајем 2017.године 214 послодаваца оставривали исто право за 319 запослених лица са инвалидитетом, што указује на значајно увећање” – казао је Пуришић.

Такође, грант шеме које додјељује Завод за запошљавање Црне Горе дају добре резултате, што како наводи, доказује податак да је у 2017. години одобрено финансирање 56 пројеката у износу од скоро 3 милиона еура.

Нагласио је да је кроз ове пројекте, предвиђено укључивање 422 лица са инвалидитетом, од којих ће 265 лица бити запослено током трајања пројекта, а 74 лица ће бити запослена након завршетка пројекта у минималном трајању од шест мјесеци. У току 2017. године, реализовано је и 30 пројеката по јавном позиву од новембра 2016. године, у износу од 1,5 милиона еура. У ове пројекте укључено је 223 лица са инвалидитетом, а током трајања пројеката запослено је 183 лица са инвалидитетом.

“Министарство рада и социјалног старања ће заједно са представницима локалне самоуправе, цивилним сектором и другим социјалним актерима ради имплементације ове стратегије, вршити континуирани мониторинг и евалуацију постигнутих резултата и у складу са тим сазнањима предлагати даље одговарајуће мјере и активности” – закључио је Пуришић.


ПР служба Министарства рада и социјалног старања

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?