Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић у Сарајеву: Најефикаснији одговор на изазов миграција је заједничко дјеловање држава Западног Балкана

Објављено: 07.06.2018. 21:00 Аутор: МУП
Државе региона треба да појачају активности и предузму додатне мјере у циљу систематског регистровања миграната који на незаконит начин прелазе границе земаља – закључено је данас у Сарајеву на састанку министара унутрашњих послова држава Западног Балкана којем су присуствовали и министри неколико држава Европске уније.

Министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић је оцијенио на скупу да се правовременим дјеловањем, синхронизованим активностима, те његовањем добросусједских односа на Балкану, али и подршком земаља чланица ЕУ, може бити унапријеђена безбједност у региону односно умањена опасност од различитих облика организованог криминала, прије свега од кријумчарења миграната и трговине људима.

MUPРегистрација миграната, повратак илегалних миграната, квалитетна размјена информација и имплементација нормативног оквира којим се дефинишу питања странаца и њихове међународне заштите, важни су механизми миграторне политике, а Црна Гора је, како је казао министар Нухоџић, већ предузела значајне кораке у циљу унапређења ове области и пружања ефикасног одговора на актуелне изазове. У свјетлу унапређења актуелног стања, министар је охрабрујућом оцијенио намјеру европских агенција, прије свега Фронтекса, да у наредном периоду, кроз преговоре за потписивање статусних споразума, обезбиједи присуство својих капацитета на територијама земаља Западног Балкана.

Сагледавајући питање на регионалном и међународном нивоу, министар је констатовао да простор за унапређење постоји и у дијелу јачања модела за сарадњу са земљама поријекла миграната, кроз закључивање споразума о реадмисији, те оцијенио да је на плану побољшања смјештајних и материјално-техничких услова за квалитетно управљање границама и миграцијама, потребна додатна алокација финансијских средстава из претприступних фондова ЕУ.

На маргини скупа одржан је билатерални састанак министра Нухоџића и министра сигурности Босне и Херцеговине, Драгана Мектића, на којем је разговарано о конкретним моделима сарадње двије земље, у циљу спречавања незаконитих миграција.
   
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?