Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

С3 - Процес предузетничког откривања Састанци радних група за секторе: Здравље и квалитет живота и Туризам

Објављено: 08.06.2018. 05:00 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Данас је у Министарству науке одржан састанак С3 секторских радних група: Здравље и квалитет живота и Туризам у оквиру Процеса предузетничког откривања (Ентрепренеуриал Дисцоверy Процесс - ЕДП), који је Црна Гора заочела 11. маја ове године.

Здравље и квалитет живота и Туризам одређени су као потенцијално приоритетни сектори на основу: Извјештаја експерта Хуга Холландерса ''Мапирање економског, научног и иновационог потенцијала у Црној Гори''; и нацрта квалитативне Анализе приоритених области за С3. Наведене извјештаје можете погледати на web страници Министарства науке:


Тема састанка секторских радних група била је детаљније дефинисање ужих области развоја у оквиру два наведена сектора.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 
Поред представника Ужег тима (Министарство науке и Министарство економије), састанак је окупио око 30 представника сљедећих институција: Медицинског факултета Универзитета Црне Горе, Министарства здравља, Љекарске коморе Црне Горе, ПЗУ Поликлинике Медицус Плус, ПЗУ Неуромедица - проф. Вујисић, стоматолошке ординације В Дентал центар, Института "Др Симо Милошевић" А.Д. Игало, Туристичке организације Подгорица, Факултета за бизнис и туризам Будва, Монтенегро Бизнис Алијансе, Природно-математичког факултета Универзитета Црне Горе, МГ СОФТ компаније, Агенције за љекове и медицинска средства, хотела Рамада, Факултета за туризам и хотелијерство Универзитета Црне Горе, Коморе физиотерапеута Црне Горе, компаније ЧИКОМ, ЈУ Какарицка гора, и Кластера здравственог туризма Црне Горе. На тај начин, данас су мобилисане надлежне институције и релевантни актери у циљу њиховог укључивања у процес развоја С3. Учесници су имали прилику да представе постојеће стање и укажу на потенцијале за будући развој, не само институција које представљају, него цијеле државе у наведеним секторима.
Ministarstvo nauke
У циљу квалитетног дефинисања приоритетних области развоја, подсјећамо да се у оквиру израде Стратегије паметне специјализације примјењује приступ "одоздо према горе", тј. осим учешћа надлежних ресора Владе, од кључног значаја је активно учешће академског, привредног и цивилног сектора.

Састанком су модерирали консултанти за процес предузетничког откривања: замјеница генералног менаџера Технолошког парка Љубљана, г-ђа Марјана Мајерич и г-дин Алеш Певц, задужен за вођење пројеката у Технолошком парку Љубљана.

Главни циљ Стратегије паметне специјализације и овог процеса је да се повећа конкурентност црногорске економије, кроз примјену постојеће базе знања и компетенција у оквиру препознатих приоритетних сектора. С3 ће омогућити и развој нових секторских области или индустрија улагањем у истраживање и иновације у областима које садрже стратешки потенцијал у Црној Гори.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?