Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан састанак радне групе за сектор Енергетика у оквиру С3 процеса предузетничког откривања

Објављено: 09.06.2018. 04:23 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 
Други у низу састанака секторских радних група, који су дио Процеса предузетничког откривања (Ентрепренеуриал Дисцоверy Процесс - ЕДП), а који је Црна Гора започела 11. маја ове године, одржан је данас у оквиру секторске радне групе за Енергетику.

Као и током јучерашњег састанка, консултанти за процес предузетничког откривања: замјеница генералног менаџера Технолошког парка Љубљана, г-ђа Марјана Мајерич и г-дин Алеш Певц, задужен за вођење пројеката у Технолошком парку Љубљана, упознали су све присутне са процесом припреме Стратегије паметне специјализације и изразили задовољство активним учешћем академског и привредног сектора у процесу развоја исте.

Састанак је окупио око 30 представника сљедећих институција, и то: Универзитета Црне Горе – Електротехничког факултета, Привредне коморе Црне Горе, Министарства економије, Електропривреде Црне Горе АД Никшић, Црногорског електродистрибутивног система, Југопетрола, Црногорског Електропреносног Система, Црногорског оператора тржишта електричне енергије, Рудника угља Пљевља, Рудника Беране, Мезон доо, ИНА Црна Гора, Јаха солар, Потенцијал, Пака Еуропе, Комуналне услуге доо, и Натионал Траде оф Монтенегро доо. Учесници су имали прилику да размијене мишљења и идеје о ужим областима развоја у оквиру сектора Енергетике.

У Црној Гори постоји неколико базичних енергетских сектора - хидро, термо, солар и вјетро. Међутим, пажњу привлаче истраживања угљоводоника, па би у перспективи могла бити развијена могућа нова индустријска грана базирана на експлоатацији угљоводоника као енергента. Учесници састанка су изнијели своја искуства да енергетска предузећа усвајају нова иновативна рјешења код соларних система, као и да одређена енергетска предузећа врше улагања/испитивања у паметне објекте (куће, зграде, хотеле, раскрснице и сл.), као и у паметне енергетске мреже. Главне подобласти са великим развојним потенцијалом базирају се на соларним системима, хибридним системима, а у плану су системи за пунионице електромобила.

Такође, у нашој држави постоји могућност побољшане употребе информационо-комуникационих технологија у управљању производњом електричне енергије из свих извора енергије. На тај начин би се остварило умрежавање свих производних капацитета.

Посебно су истакнуте подобласти у сектору које дају синергетски ефекат у односу на остале приоритетне секторе који су до сада идентификовани: Пољопривреда, Прерађивачка индустрија, Здравље и квалитет живота, Грађевина, Туризам и ИЦТ. У том контексту, наглашена је синергија са грађевинарством, у смислу: енергетске ефикасности, употребе нанотехнологија, употребе отпада за производњу нових производа у грађевинарству, и ефикасно управљање електричним грађевинским машинама, што ће бити једна од тема предстојећег састанка Радне групе за грађевинарство.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?