Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У организацији Регионалне канцеларије УНДП-а из Истанбула у Брчком одржана радионица на тему “ Рад са потенцијалним свједоцима “

Објављено: 09.06.2018. 21:00 Аутор: мрсс
Регионална канцеларија УНДП-а из Истанбула, у оквиру пројекта „Јачање регионалне сарадње у процесуирању ратних злочина и потрагама за несталим особама“, организовала је регионалну радионицу на тему “ Рад са потенцијалним свједоцима “, која се одржала дана 7. и 8. јуна у Брчком у Босни и Херцеговини

Радионицу је отворила Клаудиа Куљух, координаторка Регионалног пројекта „Јачање регионалне сарадње у процесуирању ратних злочина и потрагама за несталим особама“ из Регионалне канцеларије УНДП-а из Истанбула. На радионици су говорили Проф. др Аднан Дураковић, Правни факултет Зеница, о употреби информатора и психологији испитивања свједока, Мр. Сц. Семир Шарић, виши инспектор СИПА ( Државна агенција за истраге и заштиту БИХ ) о савременим методама и техници обављања интервјуа, Збигниеw Wојдyла, истражитељ Међународног кривичног суда (МИЦТ) о саслушању свједока у предметима ратних злочина, кориштењу базе података МКСЈ – ЕДС, употреби сателитских слика за откривање масовних гробница и Драгољуб Станковић, специјални тужилац за ратне злочине из Београда, о значају и улози исказа свједока и оштећених, њихових заступника у кривичним поступцима за ратне злочине и поступцима проналаска посмртних остатака несталих лица.

Комисију за нестала лица Владе Црне Горе која је учествовала у раду радионице представљали су Драган Ђукановић, предсједник Комисије и Дарка Џабасан, секретарка Комисије. На радионици су, такође учествовали Предсједник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељко Одаловић, са сарадницима, помоћник министра Управе за заточене и нестале Министарства хрватских бранитеља Републике Хрватске Стјепан Сучић, са сарадницима и предсједавајући Колегијума директора Института за нестале особе Босне и Херцеговине (ИНО-БиХ) Марко Јуришић са сарадницима. 

Радионица је организована са циљем да се детаљније разговара о начинима комуникације са потенцијалним свједоцима, прелиминарни и детаљни разговор са потенцјалним свједоком – општи принципи, процјена кредибилитета и поузданости свједока, кориштење базе података Међународног Кривичног Суда МКСЈ – ЕДС, те о савременим моделима обављања информативног разговора. Посебан циљ радионице је да се кроз отворену комуникацију унаприједе резултати на терену. 



ПР служба Министарства рада и социјалног старања


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?