Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Успјех ученика из Црне Горе на такмичењу у кодирању на микробит уређајима у Београду

Објављено: 11.06.2018. 20:36 Аутор: ПР служба

У оквиру Сајма нових технологија у Београду, који Британски савјет и партнери традиционално организују сваке године, 8. и 9. јуна одржано је такмичење у кодирању на мицробит уређају тимова из основних школа из шест држава окружења које су дио пројекта „Школе за 21. вијек“ на Западном Балкану.

Првог дана такмичења тимови од по два ученика представили су своје пројекте са којима су побиједили на националним такмичењима. Другог дана тимови ученика су радили на задатку који им је задао међународни жири састављен од мицробит експерата из Велике Британије.

PR služba Ministarstva prosvjete

У веома јакој конкуренцији екипа које су побиједиле на националним такмичењима, ученици ЈУ Основна школа „Вук Караџић“, Беране, Миро Марјановић и Мило Шекуларац су освојили треће мјесто са радом „Пластеник“, а ученици ЈУ Основна школа „Ристо Ратковић“, Бијело Поље, Милица Марковић и Марко Марковић су освојили четврто мјесто, као и специјалну награду жирија за рад „Језичка игрица“, као најкреативнији и инспиративнији пројекат представљен на такмичењу. Тимове су подржали наставници Милун Чукић из ЈУ ОШ „Вук Караџић“ и Милена Куч и Елза Нумановић из ЈУ ОШ „Ристо Ратковић“.

PR služba Ministarstva prosvjete

Прво мјесто је освојила Основна школа из Крушевца „Драгомир Марковић“, а друго Основна школа из Албаније „Осман Мyдеризи“. Сертификате и прикладне награде најбољим тимовима уручили су представници жирија и директорица Британског савјета за Западни Балкан госпођа Клер Сирс.
Одржано Такмичење у кодирању на мицробит уређају је прво такмичење ове врсте које ће се наставити у наредним годинама и постати традиционално.

У пројекту „Школе за 21. вијек“ учествује 10 основних школа у Црној Гори, а у наредној години ће им се прикључити још 10 школа које ће могућност да раде на побољшању кључних вјештина својих ђака као и програмирања, остварити кроз наставне и ваннаставне активности успостављањем мицробит клубова у својим школама.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?