Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство културе суфинансира 208 пројеката и програма из области културно-умјетничког стваралаштва у износу од 745.550 еура

Објављено: 11.06.2018. 20:53 Аутор: Министарство културе
Данас су у Министарству културе потписани уговори о суфинансирању програма и пројеката у 2018. години које је Министарство културе подржало на оносову годишњег јавногконкурса у области културно-умјетничког стваралаштва. Сходно одлуци са конкурса, Министарство културе ће у овој години суфинансирати 208 пројеката и програма, са укупним износом од 745.550 еура.

На свечаности која је организована овим поводом говорили су Александар Богдановић, министар културе и Драгица Милић, генерална директорка Директората за културно-умјетничко стваралаштво. Свечаном потписивању присутвовао је велики број продуцената и аутора из свих градова Црне Горе.

Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: “Досадашња пракса суфинансирања пројеката и програма из области културно-умјетничког стваралаштва, коју Министарство културе Црне Горе спроводи кроз јавни конкурс, показала се као једна од најучинковитијих потпора умјетничкој сцени и свеукупној култури наше државе. Додатни значај ове подршке огледа се у успостављеним критријумима по којима се врши расподјела буџетски средстава, а они су дефинисани како актуелним кретањима у култури и умјетности тако и пројекцијама њиховог даљег развоја. У тој стратегији посебан нагласак стављен је на промоцији културних особености Црне Горе као и на њиховој реконтекстуализацији коју је условила динамичнија и интензивнија размјена културних садржаја савремене епохе. То је формула помоћу које наше рецентно умјетничко стваралаштво може своју аутентичност уградити у све глобалније процесе данашње културе. Зато је задатак овог Конкурса да из мноштва пројеката издвоји оне чији ефекти надилазе локални значај, у којима се препознају истраживачке и иновативне амбиције и који могу покренути нову креативну енергију на културној сцени Црне Горе.”

“Свјесни смо да се овакав начин суфинансирања може и даље унапређивати, али у датим околностима, у којима се добар дио наше културе још увијек не сналази у новим тржишним условима, овај Конкурс јесте модел којим се буџетска средства могу најобјективније и најтранспарентније пренијети у област културно-умјетничког стваралаштва. Јер, поред тога што је расподјела средстава задатак екстерних комисија, чији су чланови доказани у областима о којима одлучују, информације о свим фазама и сегментима Конкурса доступне су јавности. Такође треба додати да сваки апликант може добити образложење комисије за свој пројекат, било да је он подржан или одбијен. Без обзира на то, у Министарству културе се ради на даљем унапређењу овог модела подршке културно-умјетничком стваралаштву, као што постоји жеља да се буџет овог конкурса повећа,” додао је министер Богдановић.

“Ове године јавни конкурс је обухватио 9 области културе: ликовну умјетност, музичко сценске дјелатности, књижевност и књижевно превођење, часописе из области културе и умјетности, позоришну продукцију, домаће манифестације и фестивале. Посебни конкурси били су намијењени пројектима из 13 општина са сјевера Црне Горе, као и заједничком представљању црногорске културе на референтним међ. манифестацијама и фестивалима. Као што и сами можете примијетити ове године конкурсом није обухваћена филмска продукција, јер је оснивањем државне установе Филмски центар Црне Горе, који је почео са радом у априлу 2017. године, то питање у његовој надлежности. Но, без обзира што ове године није било конкурса за филмску продукцију, можемо рећи да је ипак забиљежен посебан активизам институција културе, па је тако био и много већи број апликација него прошле године. На конкурсу за 2018. годину било је пријављено укупно 479 програма и пројеката. Поред свих општинских установа културе, подносиоци пројеката у великом броју били су и сами аутори,” навела је генерална директорка Милић.

Достављене приједлоге пројеката и програма на јавном конкурсу Министарства културе за суфинансирање културно-умјетничког стваралаштва у 2018. години вредновале су комисије у сљедећем саставу:

- Комисија за област ликовне умјетности:

1. Светлана Рацановић, историчарка умјетности;
2. Лазар Пејовић, професор ФЛУ;
3. Марко Марковић, професор ФЛУ;

- Комисија за области музичке и музичко-сценскедјелатности:

1. Весна Ивановић, музиколошкиња и музичка уредница у РТЦГ,
2. Жана Лекић, професорка МА,
3. Јелена Вукићевић, професорка музичке школе;

- Комисија за области: књижевност и часописи за културу и умјетност:

1. Јелена Кнежевић, професорка њемачког језика и књижевности;
2. Радуле Нововић, главни уредник у Заводу за уџбенике и наставна средства;
3. Васко Раичевић, драматург;

- Комисија за област књижевног превођења:

1. Александра Никчевић-Батрићевић, професорица енглеског језика и књижевности;
2. Марјана Ђукић, професорица француског језика и књижевности;
3. Марко Цамај, професор класичне филологије;

- Комисија за област позоришне продукције:

1. Наташа Нелевић, позоришна критичарка,
2. Петар Пејаковић, редитељ;
3. Стефан Бошковић, драматург;

- Комисија за области: културно-умјетничке манифестације и фестивали и заједничко црногорско учешће на међународним манифестацијама и фестивалима:

1. Един Јашаровић, продуцент;
2. Роман Ђурановић, сликар;
3. Никола Радоњић, граф. дизајнер;

- Комисија за програм: Развој културе на сјеверу:

1. Војо Кривокапић, глумац;
2. Салко Лубодер, публициста;
3. Вук Вуковић, продуцент.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?