Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представници сектора шумарства упознати са искуствима земаља ЕУ у трговини дрветом

Објављено: 12.06.2018. 01:37 Аутор: МПРР

MPRR MPRR

Представници црногорских институција из области шумарства и Привредне коморе Црне Горе имали су прилику да се детаљније упознају са искуствима земаља ЕУ прописима у области трговине дрветом.

На ТАИЕX дводневној радионици која је почела данас у Подгорици ескперти из Словеније, Италије, Аустрије, Чешке и Шпаније детаљније су упознали представнике Црне Горе са ЕУ уредбом о трговини дрветом којом се уређује промет дрвета. 

Осим прописа у оквиру уредбе, присутни су упознати са искуствима земаља чланица ЕУ на плану  успостављања институционалног оквира за спровођење уредбе, као и најбољим праксама у тој области.

С обзиром на значај примјене уредбе на елиминисање промета дрвета које потиче из нелегалних извора, радионица је значајна са аспекта даљег јачање капацитета црногорских институција и обуке кадрова, неоходних за спровођење активности на спречавању бесправних радњи у шумарству, а које су покренуте почетком претходне године. 

Осим тога, Црна Гора у склопу реформи које се тренутно спроводе у овој области треба да кроз законске одредбе дефинише механизме за примјену ове регулативе, због преузете обавезе усаглашавања својих прописа са прописима ЕУ из Програма приступања.

Радионици је присуствовало 50 учесника из Црне Горе, представника Министарства пољопривреде И руралног развоја из Директората за шумарство и дрвну индустрију, Одјељења за економске анализе, Управе за шуме, Управе за инспекцијске послове, затим Привредне коморе Црне Горе, Института за стандардизацију Црне Горе, као и заинтересовани дрвопрерађивачи. 

Радионицу су организвали Министарство пољопривреде и руралног развоја, уз подршку ЕК, кроз ТАИЕX програм.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?