Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Округли сто “Усклађеност Закона о слободном приступу информацијама са међународним стандардима

Објављено: 12.06.2018. 19:17 Аутор: МЈУ

Генерална директорица за локалну самоуправу, Јадранка Вукчевић учествовала је данас на округлом столу “Усклађеност Закона о слободном приступу информацијама са међународним стандардима“, у организацији МАНС-а.

„Приоритет рада Министарства јавне управе је у стварању услова за пуну имплементацију важећег Закона о слободном приступу информацијама, чији посебан значај је управо у његовој контролној функцији, путем које грађани и други субјекти могу остварити непосредни увид у рад органа власти и носилаца јавних функција, што је један од инструмената за спречавање лошег пословања, поступања, злоупотребе овлашћења и корупције“, истакла је Вукчевић.

„Са овим законским рјешењем се само као изузетак предвиђа ограничење приступа информацијама, што је велики демократски искорак, али истовремено и механизам којим се обезбјеђује успостављање равнотеже између права јавности да зна и потребе да се спријечи прекомјерно угрожавање легитимних интереса од објављивања информације. Овим институтом је са друге стране, успостављена хармонизација предметне регулативе са проблематиком која је уређена Законом о заштити података о личности и Законом о тајности података“, нагласила је Вукчевић.

„Такође, оно што је добро законско одређења, јесте и супсидијарна примјена Закона о управном поступку, те с тим у вези надлежност Агенције за заштиту личних података и слободан приступ информацијама, као другостепеног органа који одлучује о жалбама. Иако се може закључити да је у претходном периоду унапријеђена област слободног приступ информацијама, истакла је Вукчевић, не значи да не постоји простор за њено додатно унапређење, нарочито имајући у виду да је ово процес који треба да доведе до раста повјерања грађана и привреде у рад јавне управе. Зато смо и кроз нова стратешка документа препознали потребу за унапређењем ове области, а нарочито кроз нови акциони план за спровођење Стретегије реформе јавне упора до 2020.године, казала је Вукчевић.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?