Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић поводом резултата првог позива кроз ИПАРД програм: Црногорски сектор пољопривреде положио је још један велики европски испит

Објављено: 12.06.2018. 20:43 Аутор: МПРР

MPRR MPRR

   

На први јавни позив за бесповратну подршку инвестицијама у пољопривредна газдинства кроз ИПАРД програм пристигло је 389 захтјева за планиране инвестиције у износу од око 27 милиона еура.


Тим поводом данас су одржали конференцију за медије потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић и шеф претприступне јединице Генералног директората за пољопривреду и рурални развој Европске комисије, господин Лиам Бреслин.


Обраћање потпредсједника Симовића преносимо у цјелости:

MPRRЦрногорски сектор пољопривреде положио је још један велики европски испит.  Ово је оцјена коју с правом можемо дати јер је на први јавни позив за бесповратну подршку инвестицијама у пољопривредна газдинства пристигло чак 389 захтјева за планиране инвестиције у износу од око 27 милиона еура.


Упоредна искуства држава корисника ИПАРД програма јасно показују вриједност овог нашег резултата.

Својевремено, Хрватска је за два позива имала 40 захтјева, Македонија за три позива око 140 захтјева, а Турска за, такође три позива, имала је свега 10 захтјева.

Успјех који смо постигли резултат је партнерске сарадње Министарства пољопривреде и Генералног Директората за пољопривреду и рурални развој Европске комисије и Делегације ЕУ у Црној Гори на чему им се захваљујемо, резултат Владиног одговорног приступа и одлуке о приоритетном ангажовању свих надлежних институција у реализацији овога пројекта и, коначно, резултат предузетничке енергије и одговорног односа самих пољопривредника који су од почетка укључени у овај процес.

Подсјетићу да смо представљање овог јавног позива организовали кроз 22 радионице у препуним салама широм Црне Горе, у непосредној и отвореној комуникацији са око 1.000 пољопривредника. Стручне и савјетодавне службе Министарства и надлежне институције су и у овој фази посвећено и ефикасно обавиле свој посао. Енергија препуних сала пренијела се и на сами процес припреме и подношења апликација, о чему најбоље говори 389 пристиглих захтјева.

Креирана је и званична Интернет страница пројекта на којој се могу наћи све информације и преузети сва потребна документа, припремљен је и дистрибуиран неопходни штампани информативни материјал.

Важно је истаћи да су захтјеви стигли из свих општина у Црној Гори и да су овом мјером подржани сви пољопривредни сектори.

Посебно нас радује чињеница да је велики број апликација пристигао из сјеверног региона - 221 или 57%.

Највише захтјева односи се на набавку пољопривредне механизације – 187, затим на набавку опреме и механизације – 80, мјешовите инвестиције (изградњу, набавку опреме и мехнизације, подизање засада) – 61, а искључиво за изградњу објеката – 41 захтјев.

Подсјетићу да укупан износ расположивих средстава за овај јавни позив износи 10.720.000 ЕУР, а финансијска подршка се састоји се од 75% европских средстава и 25% из буџета Црне Горе, а намијењена су за инвестиције од 10.000 до 500.000 еура.

MPRR MPRR

Шта су наши даљи кораци?

У току је процес административне контроле сваког појединачног захтјева у складу са акредитованим процедурама.

Бесповратна подршка ће износити 60% вриједности прихватљивог износа инвестиције, односно 65% за носиоце пољопривредног газдинства млађе од 40 година.

За пољопривредна газдинства лоцирана на надморској висини већој од 600 м, подршка износи 70%.

Одлука о додјели средстава подршке и уговарању биће донијета након контроле свих захтјева, бодовања и рангирања оних који успјешно прођу административну и теренску контролу.

Пред нама је обиман, захтјеван и одговоран посао који ћемо реализовати на максимално ефикасан начин, поштујући сва акредитована европска правила и процедуре.

И овдје бих се осврнуо на упоредна искуства.

  • Хрватској је за контролу и одобравање 40 пристиглих захтјева било потребно 218 дана,
  • Македонији за око 140 захтјева – 152 дана, а
  • Турској за свега 10 захтјева – 101 дан.

Понављам, ми имамо 389 захтјева.

Сигуран сам да ћемо одговорним, посвећеним и даље партнерским односом Министарства пољопривреде и корисника подршке успјешно завршити све неопходне процедуре, и реализовати инвестиције које ће нашим произвођачима обезбиједити нови замах у развоју, отворити нова радна мјеста и допринијети унапређењу квалитета живота у њиховим срединама.

И на крају желим да напоменем да је у току реализација другог јавног позива за подршку за прераду и да се захтјеви могу предавати до 16. јула.

Такође, у току су наше захтјевне активности на акредитовању нове мјере у оквиру ИПАРД програма, која је усмјерена на диверзификацију активности у руралним срединама.

MPRR MPRR

Бреслин: Црна Гора на добром путу да у потпуности искористи средства ИПАРД-а

Одличан одзив пољопривредних произвођача на први јавни позив кроз ИПАРД програм је знак да Црна Гора може у потпуности искористити расположива претприступна средства ЕУ за пољопривреду, оцијенио је данас шеф претприступне јединице Генералног директората за пољопривреду и рурални развој Европске комисије, господин Лиам Бреслин.

„На први позив за подршку имали сте близу 400 захтјева, што је одличан одзив. Министарство је имало интензивну кампању, практично од врата до врата, како би допрли до свих фармера и помогли им да схвате могућности и шансе. Сада ће Министарство обрадити све захтјеве, а оно што желим да видим је да не вратите ништа Бриселу, него да у потпуности искористите расположива средства. Сигуран сам да је Црна Гора на правом путу да то оствари, како би била квалификована да користи и већи буџет од стране ЕУ“, оцијенио је Лиам.

Представник ДГ Агри у ЕК казао је да је примјена ИПАРД програма велики искорак за Црну Гору, честитајући потпредсједнику Владе и министру пољопривреде и руралног развоја Милутину Симовићу и запосленима у Министарству на труду који су уложили да Црна Гора добије акредитацију за ИПАРД програм, додајући да су одрадили то на најбољи начин.

Подсјетио је да кроз ИПАРД Црна Гора има на располагању 39 милиона еура бесповратних средстава ЕУ за подршку фармерима и прерађивачкој индустрији, што представља велику шансу за унапређење фарми и прерађивачке индустрије, модернизацију и раст конкуретности домаће производње.

„Посјетио сам више пута Црну Гору, њен сјевер, централни дио. Био сам јако импресиониран. Пољопривредни сектор има јако добар потенцијал и мислим да је важно искористити могућности ИПАРД подршке, како би се генерисао даљи развој“, поручио је Бреслин.



Министарство пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?