Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић у Бриселу: ЕК спремна да помогне проналажењу начина за финансирање Међународног института за одрживе технологије у Југоисточној Европи

Објављено: 12.06.2018. 21:40 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Министарка науке др Сања Дамјановић разговарала је у Бриселу новоизабраним генералним директором Директората за науку и иновације Европске комисије Жан-Ерикеом Пакеом (Јеан-Ериц Паqует), који је рекао да је спреман да помогне проналажењу начина за финаисирање Међународног института за одрживе технологије у Југоисточној Европи (СЕЕИИСТ).

„Ово је сјајан пројекат о којем сам пуно чуо од својих колега, али и мог претходника Роберта Јана Смитса и спреман сам да помогнем да се нађе начин за финансирање ове иницијативе“ – казао је директор Паке.

Координатор пројекта ТИАРА, конзорцијума који чине осам држава - Француска, Шпанија, Њемачка, Италија, Шведска, Пољска, Уједињено Краљевство и Швајцарска и међународне организације попут ЦЕРН-а, проф. Алексан Рој (Роy) је предложио да почетна средства за пројекат Међународног института буду обезбијеђена кроз позиве ЕУ за истраживачку инфраструктуру како је то рађено у више пројеката. Он је оцијенио да је сегмент финансирања у наредној години круцијалан за овај пројекат.

Упознајући директора Пакеа са досадашњим активностима на успостављању иницијативе министарка науке је истакла да је у претходних годину дана, а нарочито од октобра 2017. године, постигнуто много резултата на јачању ове идеје и њеном трансформисању у регионални пројекат. Она је посебно истакла подршку и спремност Владе Црне Горе да ову идеју прихвати као изузетан генератор развоја читавог региона, не само на пољу науке, него и економије.
Такође, министарка Дамјановић је указала да регион Западног Балкана има изврсну прошлост и традицију када је о науци ријеч, те да је Инститит начин да се та прошлост обнови на најбољи могући начин.

„Један од највећих проблема нашег региона јесте одлив талената. Деценијама не успијевамо да у земљама задржимо најбоље међу најбољима, из разлога што у земљама региона не постоје тзв. 'фирст цласс ресеарцх', као ни врхунска научна инфраструктура која би управо омогућила научницима да раде у условима као њихове колеге у иностранству. Овај пројекат може да промијени ту слику и не само задржи постојеће, него и врати велики број оних који су напустили овај регион. На овај начин ријешили би наше вишеструке проблеме, али и неке од ваших великих изазова, те смањили би јаз који је сада више неко очигледан између Западног Балкана и остатка Европе“ – казала је министарка Дамјановић.

Некадашњи генерални директор ЦЕРН-а и иницијатор идеје СЕЕИИСТ проф. Хервиг Шопер је у разговору посебно истакао важност садашњег момента оцијенивпи да је овај пројекат заиста успио да на прави начин анимира научну, али и политичку заједницу.

„Хадронска канцер терапија једногласно је од стране региона изабрана као опција за будући институт и сада је прави моменат за препознавање досадашњих напора од стране ЕУ“ – рекао је на састанку проф. Шопер.

Министарка науке Црне Горе разговарала је и са шефом јединице за Црну Гору у Генералном директорату за политику сусједва и преговоре о проширењу Томасом Хаглајтером (Тхомас Хаглеитнер)

Тема састанка била је могућност финансирања пројекта кроз ИПА структуру, са посебним акцентом на регионалну ИПА компоненту

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?