Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Акција „Алкатраз“: Лишена слободе укупно 23 лица од чега десет данас; разбијен ланац продаје хероина, марихуане и кокаина у три града – заплијењени дрога и муниција

Објављено: 13.06.2018. 20:12 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а – Одсјека за борбу против дроге данас су реализовали полицијску акцију која је трајала преко годину дана, под кодним називом „Алкатраз“. Са данашњом активношћу лишена су слободе сва лица која су била обухваћена акцијом и разбијен је ланац тзв. уличне продаје дроге у три града. У овој акцији поднијете су кривичне пријаве против укупно 23 лица због основане сумње да су се бавила тзв. уличном продајом дроге на подручју Подгорице, Бара и Будве. Од ових 23 лица, данас је процесуирано 13 док је 10 лица процесуирано у току ових преко годину дана колико је трајала акција. Од 13 лица која су процесуирана данас, десет је данас лишено слободе док се три лица већ налазе у ЗИКС-у. Данас су извршени претреси на десет локација које користе десет лица, док је током трајања акције дрога заплијењена у још 34 наврата. Током трајања акције пронађено је и укупно одузето око 640 грама хероина, 2,1 килограм марихуане, 2,5 килограма амфетамина, 350 грама смјесе парацетамола и кофеина и мања количина кокаина и бупренорфина, као и 39 комада пиштољске и пушчане муниције.

Наиме, данас су у завршној активности реализације акције „Алкатраз“, која је била усмјерена на откривање, спрјечавање и сузбијање тзв. уличне продаје дрога у Подгорици, Будви и Бару, извршени претреси на десет локација које користе 10 лица. На локацијама које користи пет лица пронађени су дрога и муниција односно око 14 грама хероина и око 44 грама марихуане као и 39 комада пиштољске и пушчане муниције. Дрога и муниција су одузети, као и више телефона са сим картицама који су пронађени и биће упућени у Форензички центар ради вјештачења.

Данас су слободе лишени П.Ј. (31), Н.Ј. (30), М.Р. (40) и Н.Ђ. (25) из Подгорице, С.Р. (24), В.Д. (20) и Н.Х. (23) из Бара, Н.К. (30) из Улциња, С.К. (21) држављанин Републике Србије настањен у Бару и Д.Л. (23) из Никшића настањен у Бару. Осим против ових десет лица која су данас лишена слободе, кривичне пријаве су данас државном тужиоцу у Вишем државном тужилаштву у Подгорици поднијете и још против три лица – С.Ђ. (40) и Б.Д. (38) из Подгорице и М.Б. (40) из Будве, који се већ налазе у ЗИКС-у. Свих ових 13 лица осумњичено је да је починило кривична дјела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога. Ових 13 лица су наиме осумњичени да су у дужем периоду, током прошле и ове године до дана лишења слободе, на подручју Подгорице, Бара и Будве већем броју лица продавали опојне дроге хероин, марихуану, кокаин и амфетамин. Десет лица лишених слободе ће уз кривичну пријаву бити предати надлежном тужиоцу.

Приликом предузимања полицијских мјера и радњи на овом предмету, током више од годину дана његовог трајања, не рачунајући данашњу активност, полиција је у 34 наврата извршила заплену опојних дрога од лица која су купила дрогу ради конзумирања и то око 624 грама хероина, 2,1 килограм марихуане, 2,5 килограма амфетамина, 0,5 грама кокаина, четири таблете бупренорфина и 350 грама смјесе парацетамола и кофеина који служе за мијешање са опојном дрогом хероин ради већег добијања масе.

Осим тога, у два наврата полицијски службеници су заплијенили опојну дрогу марихуана након што су је, како се сумња, у једном случају осумњичени С.Р а у другом случају осумњичени В.Д. продали малољетним лицима. Такође на основу полицијских мјера и радњи сумња се да су ова лица опојну дрогу марихуана често продавала у непосредној близини или у школском дворишту средње школе у Бару.

Осим наведених 13 лица која су процесуирана данас, претходно је за вријеме рада на овом предмету поднијето 10 кривичних пријава против још 10 лица због основане сумња да су починили КД неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога. Подњета је и једна кривична пријава против једног лица због постојања основане сумње да је починило КД омогућавање уживања опојних као и кривична пријава против једног лица за КД недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

Реализација акције „Алкатраз“ представља још једну потврду континуираних и квалитетних активности које црногорска полиција, са конкретним резултатима, спроводи на пољу сузбијања уличне продаје наркотика.

У реализацији акције су поред службеника Сектора криминалистичке полиције – Одсјека за борбу против дроге учествовали су и службеници Посебне јединице полиције, ЦБ Бар, ОБ Улцињ и Сектора граничне полиције.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?