Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Ивановић на семинару “НАТО против нових глобалних пријетњи”

Објављено: 15.06.2018. 23:08 Аутор: мод

 
Генерални директор Директората за политику одбране мр Ивица Ивановић учествовао је данас на семинару на високом нивоу “НАТО против нових глобалних пријетњи”, који се одржава у Риму, у организацији Фондације НАТО одбрамбеног колеџа.
Ивановић је говорио на панелу посвећеном НАТО „политици отворених врата“, односно региону Западног Балкана, као дијелу Европе са највећим бројем аспираната за чланство у НАТО. Говорећи о процесу евроатлантских интеграција Црне Горе, он је истакао да је управо „политика отворених врата“ омогућила да Црна Гора постане дио евроатлантске породице. С тим у вези, Ивановић је истакао да је чланство свих држава региона Западног Балкана у НАТО савезу најбољи оквир за стабилност и просперитет региона, те да Црна Гора већ значајно доприноси геополитичкој стабилности и умањивању тензија на историјски турбулентном подручју.
У свом излагању Ивановић је говорио и о спремности Црне Горе да подржава иницијативе које имају за циљ да оснаже сарадњу између држава региона, а које подржавају заједничке вриједности. Додао је да се све државе региона суочавају са савременим безбједносним пријетњама, али да се те пријетње могу превазићи само заједничким дјеловањем и активном сарадњом, што представља један од главних циљева билатералне и регионалне сарадње на Западном Балкану.
Ивановић је своје излагање закључио тезом да се стратешки оквир Црне Горе заснива на чврстом становишту да су евроатлантске интеграције једини могући правац којем земље Западног Балкана треба да теже, а да ће претенденти на чланство у НАТО у Црној Гори имати поузданог савезника у суочавању са свим потенцијалним изазовима.
Семинар је окупио високе представнике влада НАТО чланица и партнерских земаља, те бројне експерте у области одбране, са циљем да разговарају о актуелним безбједносним изазовима, односно колективној одбрани и одвраћању, геостратешким кретањима и „политици отворених врата“.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?