Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Отварања изложбе „Иконе из ризница паштровских манастира“ у Спомен дому „Стефан Митров Љубиша“

Објављено: 19.06.2018. 19:05 Аутор: Министарство културе
У Спомен дому „Стефан Митров Љубиша“ у Будви (ЈУ Музеји и галерије Будве), у уторак, 19. јуна 2018. године, у 20 часова, биће отворена документарно-умјетничка изложба „Иконе из ризница паштровских манастира“. Изложба се приређује у оквиру програма Европске године културне баштине , којим на националном нивоу кординира Министарство културе.

На изложби ће бити приказано 15 икона из три паштровска манастира (Прасквица, Режевићи и Градиште), насталих у периоду XВИИИ–XX вијек у домаћим, грчким, венецијанским и руским радионицама, а чији су аутори, између осталих, чувени иконописци припадници бококоторске сликарске школе Димитријевић-Рафаиловић, потом Никола Аспиоти са Крфа, Алексије Лазовић, Марко Крстов Греговић, први акад. образовани сликар са наших простора.

Аутори концепта изложбе и организатори су мр Луција Ђурашковић, историчарка умјетности и директорица ЈУ Музеји и галерије Будве, и Душан Медин, археолог, а на отварању ће говорити Јасминка Гргуревић, из ЈУ Центар за конзервацију и археологију Црне Горе.

MKU
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?