Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Успјешно положен тест: Министарство одбране интегрисано у НАТО кодификациони систем

Објављено: 19.06.2018. 19:39 Аутор: мод

Министарство одбране је у пуном капацитету интегрисано у НАТО кодификациони систем, након што је Дирекција за стандардизацију, кодификацију и квалитет, као Национални кодификациони биро Црне Горе (НЦБ), успјешно окончала тромјесечно тестирање.

 

Ријеч је о тромјесечном тестирању способности кодификације на нивоу НАТО земаља (Тиер2 Цомплианце тест), које је потврдило да је НЦБ Црне Горе у потпуности усклађен са правилима и процедурама НАТО кодификационог система (НЦС).

Тестирање су обавили сертификовани тестери из САД-а, Француске, Белгије, Финске, Новог Зеланда и НАТО Агенције НСПА.

 

Главну групу чине директори националних кодификационих бироа 29 НАТО земаља и 34 земље које имају систем кодификације у складу са стандардима НАТО кодификационог система на почетном нивоу (Тиер1) или у статусу Тиер2, као потпуног учешћа у НАТО кодификационом систему земаља чланица НАТО и оних које то нису. Тест је, иначе, обавезан за земљу која је примљена у чланство у НАТО.

 

Специфичност овог тестирања била је у томе да је, захваљујући посебном софтверу, у потпуности обављено онлине, без доласка представника тест-земаља у Црну Гору. Коришћено је 14 клонираних верзија софтвера, извршене су 184 тест трансакције и размијењено око 440 е-маил порука.

 

Планирано је да Тијери Ванден Дрис, предсједавајући НАТО Комитета за кодификацију АЦ 135, уручи сертификат о успјешно завршеном тестирању 9. јула у Подгорици.

 

НЦБ наставља обраду приспјелих захтјева за кодификацију производа, кодификацију новонабављене опреме и средстава Војске Црне Горе, као и активности са земљама савезницама у процесу преласка на XМЛ систем размјене података.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?