Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Концерт поводом Свјетског дана музике

Објављено: 21.06.2018. 00:01 Аутор: мку

У Министарству културе на Цетињу, у четвртак 21.јуна у 19 сати, концертом пијанисткиње Ђине Перазић Клавирски калеидоскоп биће обиљежен Свјетски дан музике.

Клавирски калеидоскоп, инструктивни концерт са наратором Стеваном Вуковићем, замишљен је као клавирско путовање од Шумановог романтичарског израза, преко суптилног импресионизма Клода Дебисија и неокласицизма Мориса Равела, па до гротеске и дијаболичног сарказма Сергеја Прокофјева. Музици претходи казивање наратора, који кроз кратке рефлексије упућује слушаоца у основне карактеристике композиције и припрема га за њено слушање и разумијевање, али и за сопствени доживљај и тумачење.

Програм концерта чине дјела Шумана, Дебисија, Равела и Прокофјева.

Роберт Шуман: Соната г-молл бр. 2 оп. 22

  1. Со расцх wие мöглицх
  2. Андантино
  3. Сцхерзо. Сехр расцх унд маркиерт
  4. Рондо. Престо

Клод Дебиси: Острво радости (Л'исле јоyеусе)

Морис Равел: Сонатина

1. Модéрé

2. Моувемент де Менует

3. Анимé

Сергеј Прокофјев: Суггестион Диаболиqуе оп. 4

Европском повељом о празнику музике, на предлог некадашњег министра културе Француске Жака Ланга, 1997. године установљен је Свјетски дан музике. Жак Ланг је предложио да се најдужи дан у години, 21. јун, дан љетње равнодневнице, широм Француске прославља музиком, концертима аматера и професионалца, појединаца и удружења, дјеце и одраслих, рокера, шансоњера, џезера, класичара....
Потписнице Европске повеље о празнику музике  су биле Француска, Чешка, Шпанија, Италија, Грчка и Турска да би убрзо након тога у обиљежавању Свјетског дана музике учествовало преко стотину земаља.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?