Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић на радионици посвећеној развоју нових технологија које би могле бити примијењене и на регионални пројекат СЕЕИИСТ

Објављено: 22.06.2018. 17:31 Аутор: Министарство науке
Министарка науке др Сања Дамјановић учествовала је на радионици посвећеној унапријеђењу постојећих и развоју нових технологија будућих медицинских пројеката базираних на акцелераторима, а који су намијењени лијечењу више врста канцера.

На радионици под називом “Идеас анд тецхнологиес фор а неxт генератион фацилитy фор медицал ресеарцх анд тхерапy wитх ионс” учествовало је стотину стручњака из цијелог свијета, који су од 19. до 21. јуна у Европском научном институту (ЕСИ) у Арцхампсу-у, Француској, размјењивали тренутна искуства и истраживали могућности за будућа медицинска постројења у циљу успјешније канцер терапије и истраживања.

Хадронска канцер терапија представља најсавременији облик радиотерапије који успјешно лијечи велики број канцера. Постоје комерцијална рјешења за хадронску терапију помоћу протона, међутим, терапија помоћу тежих јона (попут карбона) је знатно супериорнија, али захтијева додатно истраживање од стране научне заједнице.

Тренутно у свијету постоји само 12 постројења која користе теже јоне, од којих су четири у Европи, а шест у Јапану. Један од циљева ове радионице управо је био проналазак компактнијег и јефтинијег дизајна за хадронску канцер терапију помоћу јона, а истовремено ефикаснију у односу на постојећа постројења, како би се повећао и број врста канцера третираних овом методом, што би био велики бенефит за цијело друштво.

Посебан фокус радионице био је на регионалном пројекту СЕЕИИСТ, Међународном институту за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе, који сада улази у нову фазу, тзв. “Препараторy пхасе”, а што подразумијева израду детаљног дизајна постројења, односно “Тецхницал Десигн Репорт”.

Сви учесници су сагласни да је пројекат СЕЕИИСТ добар кандидат за примјену управо ове најсавременије технологије, посебно имајући у виду да је један од циљева пројекта издвајање 50% времена на истраживање, а што би пројекат чинило у потпуности јединственим у свијету.

Коорганизатор радионице је ЦЕРН, водећа лабораторија за физику честица и ГСИ институт из Дармштата, специјализован за физике тешких јона, гдје је јонска терапија била пионирска од раних деведесетих година и примјењује се на два мјеста у Њемачкој, ХИТ и МИТ.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?