Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Стратегија паметне специјализације: Састанак радне групе – Металска индустрија и Грађевинарство

Објављено: 22.06.2018. 19:26 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 
Пета радионица у оквиру Процеса предузетничког откривања, у којој је учествовала секторска група Грађевинарство и Металска индустрија, одржала се данас у просторијама Привредне коморе Црне Горе.

Модератори радионице су били, осим представници Министарства, консултанти за процес предузетничког откривања, замјеница генералног менаџера Технолошког парка Љубљана, г-ђа Марјана Мајерич и г-дин Алеш Певц, вођа пројеката у поменутом парку.

Учесници су у вишечасовној дискусији нагласили важност сарадње и размјене искустава сектора Грађевине и Металске индустрије, чији је задатак да заједнички дефинишу приоритете, као и изазове са којима се суочавају у пракси. Фокус је стављен на искоришћавање природних ресурса, кооперацију малих и средњих предузећа, те прављење специјализованих програма који ће помоћи да се у нашој земљи нуде производи који се тренутно добављају из иностранства.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 
Оцијењено је да је потребна синергија свих секторских група у оквиру Предузетничког процеса, интерсекторска сарадња, а од посебног значаја је активна улога академске заједница. Треба, сагласни су учесници, искористити повољан инвестициони талас и укључити се са иновативним идејама у велике инфраструктурне пројекте, попут ауто-пута и Порто Нови. На састанку је било ријечи о рециклажи старих простора, односно пренамјени старих објеката, а који се могу третирати на иновативан и креативан начин, те коришћењу индустријског отпада у грађевинске сврхе, попут грида, што треба постићи управо Стратегијом паметне специјализације.

Мјере које доносиоци одлука треба да примијене, а које би подстакле раст ових сектора, највише се односе на модернизацију, уклањање административних баријера, усклађивање прописа међу институцијама и новим пакетима подршке.

Учесници су упитали за искуства Словеније у процесу доношења С3 стратегије. Експерти из НТП-а Љубљана су казали да је доношење овог важног документа дуг процес, захтјеван и да захтијева активно укључивање свих сектора и међусобно подржавање.

Један од закључака дискусије је да се Стратегијом паметне специјализације мора подстаћи производња иновативних и еко материјала и рециклажа отпадних материјала. Постојећим материјалима треба дати нову употребну вриједност, попут камена којим је покривено 70 одсто територије Црне Горе, а украсног камена има на чак 120 локација који су већ лабораторијски и геолошки испитани. Уз то, поменута је могућност до сада никада искоришћеног црвеног муља, као и шљаке, у којима лежи велики потенцијал наше земље.

Радионици су присуствовали представници: Министарства економије, Министарства саобраћаја и поморства, Министарства одрживог развоја и туризма, Металуршког факултета, Грађевинског факултета Универзитета Црне Горе, Института за црну металургију, Академије инжењерских наука, Инжењерске коморе, Привредне коморе, те компанија Челебић, 7. август, Бомеx-М.д.о.о., Шишковић д.о.о., Геосервис, ЦЕРОВО, Зетаградња, ДМ Кристал, Рамел, Е3 Цонсултинг, Тошчелик Никшић, УНИПРЕД из Бијелог Поља, Зеп д.о.о. из Даниловграда, и Нормал цомпанy.


Више детаља о Стратегији паметне специјализације, Процесу предузетничког откривања, као и претходним састанцима секторских група можете пронаћи овдје.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?