Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Услуге Савјетовалишта за заштиту потрошача све траженије међу Никшићанима

Објављено: 23.06.2018. 20:52 Аутор: Министарство економије
Све више Никшићана тражи стручну помоћ у Савјетовалишту за заштиту потрошача које је од прошле године активно у Иновационо предузетничком центру Технополис. Испред Технополиса потрошаче заступа савјетник за опште и правне послове, Раде Зарубица.

Савјетовалиште за заштиту потрошача је прво савјетовалиште овог типа у Црној Гори и основано је у сарадњи Иновационо предузетничког центра Технополис и Министарства економије, те у сарадњи са локалном самоуправом дјелује на територији Општине Никшић. Савјетовалиште пружа подршку предузетницима, грађанима и свим осталим заинтересованим лицима у области заштите потрошача. Заинтересовани у Савјетовалишту могу добити правни савјет, помоћ приликом предузимања радњи у циљу правне заштите, као и упутства којем се органу, институцији и другим релевантним лицима обратити у конкретном случају.

Од када је основано Савјетовалиште за заштиту потрошача консултације се обављају најчешће непосредно у просторијама Технополиса, а из мјесеца у мјесец је евидентан пораст броја клијената којима је неопходна стручна помоћ. По ријечима директора Директората за развој националног бренда и заштиту потрошача Јова Рабреновића, у 2017. години обављено је преко 30 непосредних консултација, путем мејла око 10, а телефоном је савјет затражило око 15 потрошача. Бројка је знатно већа у текућој години.

У 2018. години Савјетовалиште интензивира активност. У периоду јануар-мај у Савјетовалишту је обављено преко 70 консултација непосредним путем. Путем телефона консултације су свакодневне, у просјеку 4 позива дневно. У наведеном периоду видљивост Савјетовалишта је знатно боља, те се и путем мејла и Фацебоок странице често обављају консултације”, рекао је Рабреновић.

ТРАНСПАРЕНТНОСТ И ЕДУКАЦИЈА

Рабреновић наглашава да се у оквиру сајта www.технополис.ме и Фацебоок странице Савјетовалишта континуирано објављују информације о заштити потрошача. “У сарадњи са маркетинг сектором Технополиса, у просјеку се објављују два чланка недјељно. Примарни циљ ових текстова је едукација јавности, те се у њима обично пише о институтима Закона о заштити потрошача, највише о специфичности института “саобразности”, о механизмима заштите, затим како сачинити приговор, за које мањкавости у правном промету, којој надлежној институцији се обратити у конкретном случају и слично. Такође, низ чланака се односи на заштиту у области безбједности хране, права ЕУ у области заштите, техничкој исправности уређаја”, нагласио је Рабреновић.

ПОТРОШАЧИ СЕ НАЈЧЕШЋЕ ЖАЛЕ НА САОБРАЗНОСТ И УСЛУГЕ ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА

Потрошачи најчешће, по тврдњама Рабреновића, имају приговоре из пар области. “Саобразност, услуге од јавног интереса и то највише на испоруке електричне енергије, што је и најчешћи разлог за долазак странака у Савјетовалиште, затим права гаранције, услуге телекомуникација, као што су интернет, телефонија и кабловска телевизија. Чести су приговори и на неизвршавање оправке или замјене у законском року, одбијање пријема приговора и одговора”, закључио је Рабреновић.

М.Р.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?